- 100 ml Mlieko plnotučné
- 1 pl Krupicový cukor
- 10 g Droždie sušené
- 450 g Múka hladká
- 2 pl Krupicový cukor
- 30 g Pomarančová kôra
- 30 g Citrónová kôra
- 60 g Hrozienka
- 120 g Kandizované ovocie
- 60 g Brusnice sušené
- 1 cl Vanilka
- 90 ml Mlieko plnotučné
- 1 ks Vajce
- 140 g Maslo
- 3 pl Rum
- 1 cl Med včelí
Postup receptu
-
Mlieko necháme zohriať na izbovú teplotu, pridáme lyžicu cukru, sušené droždie, zamiešame a necháme napučať.
-
V miske si medzitým preosejeme múku, cukor, vanilku a štipku soli. Hrozienka a brusnice môžeme (ale nemusíme) namočiť do rumu. Pridáme ich do múky, spolu s kandizovaným ovocím a medom. Následne prilejeme mlieko, roztopené maslo (odporúčame z neho urobiť hnedé maslo), kvások a vymiešame na husté cesto. Cesto necháme kysnúť približne 1 hodinu.
-
Po vykysnutí cesto presunieme na dosku, vyvaľkáme (na hrúbku približne 2 cm) a preložíme na polovicu. Odložíme na plech, zakryjeme utierkou a necháme podkysnúť približne polhodinu. Následne cesto presunieme do nádoby na srnčí chrbát a pečieme na 180 stupňoch po dobú 60 minút. Priebežne kontrolujeme.
-
Nakoniec upečenú štólu už len polejeme roztopeným maslom, poprášime práškovým cukrom a môžeme podávať. Prajeme Vám dobrú chuť!
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ