Sprepitné: Koľko eur nechať obsluhe a kedy ho nedávať vôbec?

Sprepitné je často vnímané ako prejav spokojnosti s poskytovanými službami v reštaurácii. Je to taktiež aj téma, ktorá vyvoláva rôzne názory. Zanechať v reštaurácii obsluhe tringelt, mal by byť už zahrnutý v účte alebo sa tým vôbec neobťažovať? A ak sprepitné zaplatiť, akú sumu nechať obsluhe podniku? Na všetky tieto otázky vám zodpovieme v nasledujúcich riadkoch.

Sprepitné nie je len otázkou slušnosti, ale aj kultúrnou témou. Pokiaľ v niektorých krajinách považujú za samozrejmosť nechať obsluhe reštaurácie či baru určitú čiastku navyše, v iných môže byť tringelt považovaný za nevhodný alebo dokonca urážlivý. Pozrime sa spolu na etiketu sprepitného a ako správne reagovať na kvalitu služieb.

Aké vysoké sprepitné ponechať k účtu?

Ak nie ste spokojní so službami v reštaurácii či inej gastro prevádzke, nemusíte personálu ponechať sprepitné. Nemali by ste sa kvôli tomu cítiť nepríjemne a ani personál podniku by vám v ideálnom prípade nemal dať najavo, že konáte v rozpore so slušnosťou. Naopak, ak ste s ponúkaným servisom a jedlom či nápojom spokojní, patrí nepísané pravidlo ponechať obsluhe k účtu čiastku navyše. Tá by mala byť minimálne vo výške 10% z obdržaného účtu. Toto pravidlo platí vo väčšine krajín, no nájdu sa samozrejme aj výnimky.

sprepitné
Foto: Pexels

Kedy a kde neplatiť tringelt?

Zvyklosti ohľadom sprepitného sa však líšia v závislosti od krajiny. V mnohých západných krajinách, ako Spojené štáty, sa očakáva približne 10% z účtu. Prípadne vám tu túto čiastku automaticky zahrnú do účtu a následne aj zdania. V niektorých krajinách, ako Dánsko alebo Nový Zéland, je však tringelt menej bežnou praxou a vo väčšine ázijských krajín sa dokonca považuje za nevhodný, priam urážlivý.

Prepitné by malo odzrkadľovať vašu úroveň spokojnosti s ponúkanými službami. Ak ste považovali jedlo a služby za vynikajúce a personál o vás prejavuje starostlivosť, ponechajte vyššie sprepitné, ako prejav uznania. Oceniť môžete, aj keď vám obsluha poradí, ako napárovať víno k vášmu jedlu. Naopak ako výraz nespokojnosti, nemusíte zanechať sprepitné, ale vždy rešpektujte aj miestne zvyky. Každá kultúra má svoj vlastný pohľad na otázku sprepitného.

Mohlo by vás zaujímať: Prečo Taliani špagety nelámu pred varením? Dôvod vás prekvapí

sprepitné
Foto: Pixabay

Gurman TIP: Ako je to s výškou „všimného“ pri platbe kartou? Pokiaľ v niektorých prevádzkach sprepitné pri platbe kartou dať neviete, v iných musíte mať pri sebe pre tento účel hotovosť. Preto sa ohľadom sprepitného pri platbe kartou informujte vopred u obsluhy. Vedzte však, že vaše sprepitné nedostane podnik pri zaplatení cez terminál v plnej výške, nakoľko si z neho prevádzkovateľ terminálu strhne poplatky.

Kultúra sprepitného sa naprieč krajinami líši, rovnako ako bohatosť miestnej kuchyne a autenticita jedál. Ak sa vám zacnelo za cestovaním, máme pre vás ideálny tip, ako pocítiť závan dovolenky aspoň z vášho taniera. Objavte grécku kuchyňu a jej poklady s nami.

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ