Prečo Taliani špagety nelámu pred varením? Dôvod vás prekvapí


Lámete špagety na polovicu, predtým ako ich vložíte do hrnca s vriacou vodou? Taliani túto „bežnú prax“ v mnohých kuchyniach považujú za nesmierny prehrešok. Prečo tomu tak je? Má lámanie špagiet vplyv na ich varenie alebo dokonca výslednú chuť? Na túto zaujímavosť zo sveta gastronómie sme si posvietili so známou cukrárkou a hrdou zástankyňou talianskej kuchyne. Dôvod, prečo Taliani špagety a iné dlhé druhy cestovín nelámu, vás možno prekvapí.

V talianskej kuchyni sa objavuje jeden skalopevný zvyk týkajúci sa prípravy jedného z najobľúbenejších pokrmov – špagiet. Dlhé, tenké a elegantné špagety sú ikonickým symbolom talianskej kuchyne a majú svoje miesto v stovkách miestnych receptov. Žiadneho Taliana by ste zrejme neprichytili pri tom, ako láme špagety na polovicu, predtým ako sa majú variť. Na Slovensku si s týmto „zákonom“ talianskej kuchyne hlavu veľmi nelámeme. Tým, že sa špagety zlomia, jednoduchšie sa predsa vojdú aj do menšieho hrnca a ich konce nevytŕčajú nad hladinu vrúcej vody.

Carolina Garofaniová, skúsená cukrárka a hrdá zástankyňa talianskej kuchyne, nám pootvorila dvere do tohto gastronomického tajomstva. „Pri lámaní cestovín nedochádza k žiadnym fyzickým alebo chemickým zmenám v špagetách ako ingrediencii samotnej. Uľahčuje to však ich varenie, pretože nemáte špagety trčiace z hrnca. Dovoľte mi vysvetliť vám, prečo ich Taliani nelámu, z dvoch hľadísk,“ otvára zaujímavú tému Carolina.

taliani špagety
Foto: Pixabay

Prečo Taliani špagety nezlomia na polovicu pred varením?

Je to len tradícia? Rozhodne nie. Cestoviny sú veľkou súčasťou talianskej kuchyne a jedným z aspektov, na ktorý sú miestni najviac hrdí. Talianska kuchyňa je snáď najznámejšia na svete. Existujú stovky druhov cestovín, niektoré sa dokonca vyrábajú len v malých dedinách v horách, ale špagety a iné dlhé cestoviny ako linguini a tagliarini sú všadeprítomné. Jedia ich všetci. „Dôvod, prečo by ste nemali lámať cestoviny, je ten, že by sa mali obvíjať okolo vašej vidličky,“ prezrádza ďalej Carolina. Rozhodne teda nejde len o tradíciu, ale aj o praktické hľadisko pri konzumácii.

Špagety a iné druhy dlhých talianskych cestovín by ste teda v ideálnom prípade mali konzumovať v celku a na jedno sústo. Majú byť preto dostatočne dlhé, aby ste ich pohodlne obkrútili okolo vidličky a vložili si ich takto do úst. Cestoviny musia byť správne uvarené, a teda spôsobom „al dente“, aby sa omáčka o ne dobre prichytávala. Omáčka by zároveň mala byť dostatočne hustá na to, aby priľnula k cestovinám a nekvapkala z nich späť do vášho taniera.

Vo väčšine ázijských kultúr (odkiaľ cestoviny ako také pochádzajú) sa rezance jednoducho hltajú priamo z misky a „rozkrajujú zubami“. Nie je tomu však tak v prípade talianskej gastronómie. Dlhé cestoviny sa majú úplne zvinúť okolo vidličky. Je to najviac elegantný spôsob, ako ich konzumovať. „Ak zlomíte špagety na polovicu, vzniknú vám kratšie vlákna, ktoré sú pri jedení otravné. Nečudo, že niektorí ľudia si potom pomáhajú aj nožíkom, lebo sa im ťažko konzumujú. Prirovnala by som to k tomu, ako keď niekto používa vidličku na napichnutie sushi. Nikoho to nezabije, ale je to škaredé a áno, miestni na to hľadia s pohŕdaním,“ dodáva Talianka.

Mohlo by vás zaujímať: Špagety Carbonara: Smotana do nich nepatrí, takto ich pripravíte ako pravý Talian!

Cestoviny carbonara
Foto: Gurman

Taliani sú zásadoví: Ako neviete, ako na špagety, zvoľte iný druh cestovín

„Ak neviete, ako máte špagety obtočiť správne na vidličku, jednoducho sa to naučte. Mnoho ľudí vynaloží to úsilie, aby sa naučili používať paličky, tak prečo sa neučiť nový spôsob používania nástroja, ktorý je bežnou súčasťou našich životov a kultúry?,“ pýta sa majiteľka talianskej cukrárne. Na záver dodáva tip pre všetkých, ktorým sa nechce „bojovať“ so špagetami na tanieri. „Jednoducho si kúpte alebo objednajte v reštaurácii krátke cestoviny – penne, farfalle, čokoľvek iné. Môžete ich napichnúť na vidličku a hotovo,“ dodáva Carolina.

Teraz už viete, že to, že Taliani špagety nelámu pramení najmä v praktickom hľadisku, aby ich následne mohli konzumovať s eleganciou. Urobili sme vám chuť na plný tanier tejto ikonickej pochúťky? Potom určite vyskúšajte náš výborný recept na špagety s mäsovými guličkami a paradajkovou omáčkou.

Prečítajte si tiež: Voda z cestovín: Prečo by bola škoda ju vyliať a na čo sa vám zíde

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ