Levanduľový sirup

Levanduľový sirup je na leto ako stvorený! Blíži sa sezóna levandule, preto nezabudnite a spravte si tento sirup, ktorý Vám vydrží po celý rok a bude Vám pripomínať sladké leto.
Levanduľový sirup je na leto ako stvorený! Blíži sa sezóna levandule, preto nezabudnite a spravte si tento sirup, ktorý Vám vydrží po celý rok a bude Vám pripomínať sladké leto.
Levanduľové kvety zbavíme lístkov a stoniek, optimálne ich nasekáme, ale nie je to úplne nevyhnutné. Vložíme do hrnca, kde levanduľu zalejeme prevarenou vodou, pridáme na kolieska nakrájané citróny (je potrebné aby boli Bio – ak bio nie sú, stačí ich zbaviť šupky). Takto necháme levanduľu odstáť aspoň 12 hodín na tmavom chladnom mieste (kľudne aj 24 hodín).
Po odstátí preceďte cez gázu do hrnca, pridajte 1 kg cukru, kyselinu citrónovú a varte na miernom ohni tak, aby sirup dosiahol 80 stupňov, následne varte len 3 minúty a ihneď preceďte do čistých, sterilizovaných fliaš. Z tohto sirupu by Vám mali vyjsť približne dve 0,7 l fľaše. Skladujte v chladnom, tmavom prostredí. Sirup by mal vydržať približne rok. Na zdravie!
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ