Postup receptu
Dobre odležaného vypitvaného moriaka očistíme, umyjeme, osušíme čistou utierkou, zvonka i znútra osolíme, otvor v hrvoli upcháme žemľou, hrvoľ naplníme plnkou a otvor zašijeme. Prsia a stehná prešpikujeme prúžkami slaniny. V pekáči rozohrejeme maslo, na dno položíme niekoľko drievok, na ne uložíme moriaka prsiami nadol, povrch potrieme maslom a za častého podlievania polievkou z kostí a potierania maslom pečieme v rúre asi dve až tri hodiny. Počas pečenia moriaka obrátime. Upečeného moriaka preložíme do iného pekáča, šťavu zaprášime hladkou múkou, podusíme, zalejeme polievkou a povaríme.
Plnka: Žemle pokrájame na malé kocky, navlhčíme mliekom, vyžmýkame a pretrieme alebo jemne rozdrvíme. Maslo vymiešame so soľou, pridáme žĺtky, celé vajcia, pretreté žemle, mletý muškátový kvet, z bielkov ušľahaný tuhý sneh a podľa potreby zahustíme strúhankou. Nakoniec zľahka zamiešame olúpané mandle pokrájané nadrobno.
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ