Pečený plnený moriak

Dobre odležaného vypitvaného moriaka očistíme, umyjeme, osušíme čistou utierkou, zvonka i znútra osolíme, otvor v hrvoli upcháme žemľou, hrvoľ naplníme plnkou a otvor zašijeme. Prsia a stehná prešpikujeme prúžkami slaniny. V pekáči rozohrejeme maslo, na dno položíme niekoľko drievok, na ne uložíme moriaka prsiami nadol, povrch potrieme maslom a za častého podlievania polievkou z kostí a potierania maslom pečieme v rúre asi dve až tri hodiny. Počas pečenia moriaka obrátime. Upečeného moriaka preložíme do iného pekáča, šťavu zaprášime hladkou múkou, podusíme, zalejeme polievkou a povaríme.
Plnka: Žemle pokrájame na malé kocky, navlhčíme mliekom, vyžmýkame a pretrieme alebo jemne rozdrvíme. Maslo vymiešame so soľou, pridáme žĺtky, celé vajcia, pretreté žemle, mletý muškátový kvet, z bielkov ušľahaný tuhý sneh a podľa potreby zahustíme strúhankou. Nakoniec zľahka zamiešame olúpané mandle pokrájané nadrobno.
Je dávno známe, že ak je zrozumiteľný obsah stránky, na ktorej rozloženie sa čitateľ díva, jeho pozornosť je rozptýlená
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ