- 800 g Slivky
- 1 cl Citrónová kôra
- 1 cl Vanilka
- 500 g Múka hrubá
- 1 ks Vanilkový cukor
- 70 g Cukor kryštálový
- 20 g Droždie
- 250 ml Mlieko polotučné
- 120 g Maslo
- 2 ks Žĺtok (1ks cca 17g)
- 1 ks Vajce
Postup receptu
-
Maslo trocha osolíme, pridáme cukor, vanilku alebo vanilínový cukor a postrúhanú citrónovú kôru. Prilejeme z droždia vykysnutý kvások, teplé mlieko, v ktorom sme rozmiešali roztopené maslo so žĺtkami, a vypracujeme mäkké, lesklé cesto.
-
Povrch cesta posypeme múkou, prikryjeme čistou utierkou a dáme na teplé miesto vykysnúť. Vykysnuté cesto rozdelíme na dva diely, každý diel sformujeme do tvaru bochníka a položíme na maslom vymastený plech a znova necháme vykysnúť.
-
Potom bochníky potrieme roztopeným maslom, spravíme z nich veľké tenké koláče, okraje potrieme rozšľahaným žĺtkom, po celom koláči rozložíme rozpolené vykôstkované slivky reznou plochou nahor, husto posypeme maslovou posýpkou, pokvapkáme roztopeným maslom a pečieme na 175 stupňoch po dobu 40 minút. Namiesto maslovej posýpky môžeme koláč posypať zomletým makom zmiešaným s cukrom alebo postrúhaným perníkom zmiešaným so škoricou a s cukrom.
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ