Ako nahradiť cukor: Objavte 7 zdravších alternatív

Cukor je neoddeliteľnou súčasťou mnohých receptov, ale môže byť vysoko rafinovaný a mať negatívne účinky na ľudské zdravie. Pre tých, ktorí sa snažia znížiť príjem tradičného bieleho cukru alebo ho zo svojho jedálnička vylúčiť existuje niekoľko zdravších alternatív. Ako nahradiť cukor? Zistite to spolu s nami.

Prečo je vhodné obmedziť príjem bieleho rafinovaného cukru

Je dobré mať na pamäti, že nadmerná spotreba bieleho cukru môže poškodiť nielen fyzické, ale aj duševné zdravie. Prílišná konzumácia rafinovaného cukru je podľa štúdií spojená so zvýšeným rizikom vzniku ochorení srdca, cukrovky, obezity a stukovatenia pečene.

Preukázalo sa, že ľudia, ktorých strava obsahuje veľa pridaného cukru, majú navyše väčšie riziko depresie než tí, ktorých strava je v tomto ohľade chudobnejšia. Ako nahradiť cukor v receptoch? Existuje množstvo alternatív, ktoré rozhodne stoja za vyskúšanie.

Ako nahradiť cukor?

1. Med:

  • Výhody: Med obsahuje antioxidanty, vitamíny a minerály. Má nižší glykemický index ako rafinovaný biely cukor.
  • Použitie: Medom môžete nahradiť cukor v čaji alebo aj v iných teplých nápojoch. Oslaďte si ním na raňajky ovsené vločky alebo ho pridajte do pečenia.

ako nahradiť cukor
Foto: Pixabay

2. Ovocné pyré:

3. Kokosový cukor:

  • Výhody: Kokosový cukor má nižší glykemický index ako tradičný rafinovaný biely cukor. Odporúča sa aj pre ľudí trpiacich cukrovkou.
  • Použitie: Nahrádzajte ho v pomere 1:1 v receptoch na pečenie alebo sirupy.

4. Stévia:

  • Výhody: Toto nízkokalorické sladidlo je úplne bez kalórií a má nižší vplyv na výkyvy hladiny cukru v krvi. Jedinou nevýhodou stévie je, že niektorí ľudia nemusia úplne obľubovať jej chuť aj keď je táto rastlinka prekvapivo až 450-krát sladšia ako cukor.
  • Použitie: Stéviu môžete vo forme tekutého extraktu alebo prášku používať pri varení alebo pečení.

ako nahradiť cukor
Foto: Pixabay

5. Javorový sirup:

  • Výhody: Javorový sirup obsahuje antioxidanty, minerály a môže mať protizápalové účinky. Napriek tomu, že javorový sirup obsahuje niektoré prospešné živiny, je stále veľmi bohatý na jednoduché cukry. Má o niečo nižší glykemický index než bežný cukor, ale – podobne ako akékoľvek sladidlo – by sa mal používať s mierou.
  • Použitie: Na lievance, v granolách alebo v omáčkach ku mäsu. Javorový sirup je určite ideálnou voľbou pre mnohé raňajkové recepty.

6. Datle

  • Výhody: Toto sladké ovocie je vynikajúcou alternatívou k rafinovanému cukru, ktorá ponúka hneď niekoľko zdravotných výhod. Datle majú vysoký obsah kalórií a prírodných cukrov, ale štúdie ukazujú, že neovplyvňujú hladinu cukru v krvi tak signifikantne ako klasický cukor, a to aj u ľudí s cukrovkou. Navyše sú dobrým zdrojom živín, vrátane vlákniny, draslíka, horčíka, mangánu, vitamínu B6 a antioxidantov, karotenoidov i polyfenolov.
  • Použitie: Vzhľadom na ich sladkú chuť môžete datle nasekané či rozmixované na pastu používať namiesto cukru v receptoch na energetické tyčinky, koláče a sušienky. Okrem toho ich môžete použiť na dochutenie domácich orechových rastlinných mliek.

Mohlo by vás zaujímať: Rastlinné mlieko: Recept, ktorý si jednoducho pripravíte doma

ako nahradiť cukor
Foto: Pexels

7. Alkoholové cukry

  • Výhody: Alkoholové cukry, známe aj ako polyoly, sú druhom sacharidov, ktoré sa prirodzene nachádzajú v ovocí a zelenine. Populárne druhy používané ako náhrada cukru zahŕňajú erytritol, xylitol a maltitol. Tieto náhrady cukru sú prakticky bez kalórií, a hoci sa považujú za všeobecne bezpečné, niektoré môžu spôsobiť zažívacie problémy, najmä pri ich konzumácii vo väčších množstvách.
  • Použitie: V pečení alebo pri príprave nápojov.

Pri rafinovanom bielom cukre dvojnásobne platí, že by ste ho mali konzumovať s mierou. Konzumujte preto potraviny s vysokým obsahom pridaného cukru len v obmedzenom množstve a nebojte sa siahnuť po prírodných sladkých alternatívach.

Prečítajte si tiež: Ako zahustiť jedlo bez múky: Objavte 3 overené spôsoby

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ