Kurací gyros s domácim pita chlebom

Vyskúšajte domáci šťavnatý gyros! Mix chutí, ktoré Vás zaručene ohúria a vytvoria zážitok z celého jedla. Odporúčame Vám pripraviť si mäso aj tzatziky aspoň deň vopred.
Vyskúšajte domáci šťavnatý gyros! Mix chutí, ktoré Vás zaručene ohúria a vytvoria zážitok z celého jedla. Odporúčame Vám pripraviť si mäso aj tzatziky aspoň deň vopred.
MÄSO
600 g kuracie stehno bez kosti
1 pl koriander celý
1 ks cesnak
1 pl citrónová kôra
2 pl údená paprika
1 čl chilli
60 ml olivový olej
1 pl rímsky kmín
2 čl soľ
1 čl čierne korenie
1 čl tymián
30 ml citrónová šťava
1 čl cukor krupicový
PITA
210 ml voda izbovej teploty
7 g sušené droždie
300 g polohrubá múka
1 pl krupicový cukor
TZATZIKY
250 g grécky jogurt
3 pl kôpor
2-3 čl soľ
1 čl čierne korenie
2 ks cesnak
30 ml citrónová šťava
1-2 čl citrónová kôra
Začneme marinádou. Do mažiara pridáme koriander, soľ, čierne korenie, chilli, rímsky kmín, tymián a podrvíme. Pridáme pretlačený cesnak, zvyšok korení a zalejeme olivovým olejom. Poriadne premiešame.
Mäso si umyjeme, osušíme a zbavíme prebytočných častí. Nakrájame na tenké kúsky, dáme do misky a vylejeme naň marinádu. Necháme marinovať približne 3-4 hodiny, ideálne však cez noc. Mäso opekáme na panvici do zlatista.
Do misky nalejeme 210 ml vody izbovej teploty, pridáme cukor a droždie. Zamiešame a necháme odstáť približne 10 minút. Potom do tejto zmesi vlejeme 1 pl olivového oleja a zmiešame s 300 g múky. Vypracujeme pomerne lepkavé cesto. Chvíľu hnietime, potom ho premiestnime do vymastenej nádoby a necháme kysnúť približne 1 hodinu na teplom mieste.
Rúru si predhrejeme na 240 stupňov a dáme nahrievať aj plech. Po vykysnutí cesto rozdelíme na 6 rovnakých kúskov. Z cesta vytvarujeme bochníky, presunieme ich na múkou vysypaný plech, zakryjeme a necháme oddychovať približne 35 minút. Po vykysnutí bochníky rozvaľkáme na približne 5-6 mm na hrúbku, v priemere cca 7 cm. Takto rozvaľkané bochníky presunieme na vyhriaty plech a pečieme približne 6 minút.
Posledný krok – tzatziky. Uhorku si nastrúhame na hrubo, posolíme a necháme tak, nech pustí šťavu. Do jogurtu pridáme kôpor, citrónovú šťavu aj kôru, nastrúhaný cesnak, soľ, čierne korenie a uhorku, ktorú sme predtým zbavili prebytočnej vody. Zamiešame.
Môžeme servírovať. Do pity dáme najskôr mäso, potom tzatziky a navrch už len na tenko nakrájanú cibuľu a paradajky. Prajeme Vám dobrú chuť!
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ