Kurací gyros s domácim pita chlebom

Vyskúšajte domáci šťavnatý gyros! Mix chutí, ktoré Vás zaručene ohúria a vytvoria zážitok z celého jedla. Odporúčame Vám pripraviť si mäso aj tzatziky aspoň deň vopred.

Náročnosť
Čas prípravy
2 hodiny
3.57
229 Receptov

Ingrediencie

MÄSO
600 g kuracie stehno bez kosti

1 pl koriander celý

1 ks cesnak

1 pl citrónová kôra

2 pl údená paprika

1 čl chilli

60 ml olivový olej

1 pl rímsky kmín

2 čl soľ

1 čl čierne korenie

1 čl tymián

30 ml citrónová šťava

1 čl cukor krupicový

PITA

210 ml voda izbovej teploty

7 g sušené droždie

300 g polohrubá múka

1 pl krupicový cukor

TZATZIKY

250 g grécky jogurt

3 pl kôpor

2-3 čl soľ

1 čl čierne korenie

2 ks cesnak

30 ml citrónová šťava

1-2 čl citrónová kôra


                

Postup receptu

  1. Začneme marinádou. Do mažiara pridáme koriander, soľ, čierne korenie, chilli, rímsky kmín, tymián a podrvíme. Pridáme pretlačený cesnak, zvyšok korení a zalejeme olivovým olejom. Poriadne premiešame.

     

  2. Mäso si umyjeme, osušíme a zbavíme prebytočných častí. Nakrájame na tenké kúsky, dáme do misky a vylejeme naň marinádu. Necháme marinovať približne 3-4 hodiny,  ideálne však cez noc. Mäso opekáme na panvici do zlatista.

  3. Do misky nalejeme 210 ml vody izbovej teploty, pridáme cukor a droždie. Zamiešame a necháme odstáť približne 10 minút. Potom do tejto zmesi vlejeme 1 pl olivového oleja a zmiešame s 300 g múky. Vypracujeme pomerne lepkavé cesto. Chvíľu hnietime, potom ho premiestnime do vymastenej nádoby a necháme kysnúť približne 1 hodinu na teplom mieste.

  4. Rúru si predhrejeme na 240 stupňov a dáme nahrievať aj plech.  Po vykysnutí cesto rozdelíme na 6 rovnakých kúskov. Z cesta vytvarujeme bochníky, presunieme ich na múkou vysypaný plech, zakryjeme a necháme oddychovať približne 35 minút. Po vykysnutí bochníky rozvaľkáme na približne 5-6 mm na hrúbku, v priemere cca 7 cm. Takto rozvaľkané bochníky presunieme na vyhriaty plech a pečieme približne 6 minút.

  5. Posledný krok – tzatziky. Uhorku si nastrúhame na hrubo, posolíme a necháme tak, nech pustí šťavu. Do jogurtu pridáme kôpor, citrónovú šťavu aj kôru, nastrúhaný cesnak, soľ, čierne korenie a uhorku, ktorú sme predtým zbavili prebytočnej vody. Zamiešame.

  6. Môžeme servírovať. Do pity dáme najskôr mäso, potom tzatziky a navrch už len na tenko nakrájanú cibuľu a paradajky. Prajeme Vám dobrú chuť!

Ohodnotiť recept

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ

Gurmán recepty

Viac od autora

Je dávno známe, že ak je zrozumiteľný obsah stránky, na ktorej rozloženie sa čitateľ díva, jeho pozornosť je rozptýlená

Domáce bazalkové pesto

Náročnosť
Čas prípravy
15 minút
žemle
pečivo

Najlepšie burgrové žemle

Náročnosť
Čas prípravy
3 hodiny
polievka
polievka

Pórová mliečna polievka

Náročnosť
Čas prípravy
45 minút

Guacamole – nátierka z avokáda

Náročnosť
Čas prípravy
15 minút
prílohy

Vynikajúce domáce hranolky

Náročnosť
Čas prípravy
1 hodina
grécka kuchyňa

Kurací gyros s domácim pita chlebom

Náročnosť
Čas prípravy
2 hodiny