Zavárané marhule

Tvrdé, skoro zrelé marhule preberieme (vyradíme nezrelé a mäkké prezreté plody, ako aj plody z jednej strany zrelé a z druhej nezrelé), roztriedime na malé a veľké, odstopkujeme a umyjeme.
Malé plody spracujeme celé, veľké nožom rozpolíme, vylúpneme kôstku a prípadne aj olúpeme šupku. Potom ich poukladáme do pohárov, zalejeme cukrovým nálevom (pripravíme prevarením vody s cukrom), uzavrieme a sterilizujeme 30 minút pri teplote 77 až 79°C.
Po skončení procesu poháre v sterilizačnom hrnci rýchlo ochladíme pod prúdom studenej vody, asi po dvoch hodinách ich vyberieme a uložíme na tmavé miesto, kde ich pri stálej teplote (okolo 16°C) skladujeme.
Pri konzervovaní marhúľ v polovičkách používame koncentrovanejší nálev (700 g cukru na 1 liter vody). V týchto výrobkoch možno typickú kôstkovú príchuť zachovať pridaním jadierok z kôstok (5-8 jadierok do jedného pohára).
Je dávno známe, že ak je zrozumiteľný obsah stránky, na ktorej rozloženie sa čitateľ díva, jeho pozornosť je rozptýlená
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ