Tradičné linecké koláčiky počas sviatkov Vianoc či silvestrovského večera nesmú na stole chýbať. U nás na Vianoce nechýbali, ale tak sa po nich zaprášilo, že musíme na silvestrovskú oslavu pripraviť ďalšiu várku. Vyskúšajte toto voňavé krehké maslové pečivo podľa nášho receptu. Sú dochutené pomarančovou kôrou, čo vo Vás ešte viac umocní sviatočnú atmosféru.
Vopred si pripravíme všetky suroviny. Maslo si vyberieme z chladničky približne hodinu dopredu, aby zmäklo. Nakrájame si potrebné množstvo na kocky do misky.
Po hodine ako maslo zmäklo ho veľmi krátko šľahačom prešľaháme do jemného krému. Stačí 15-20 sekúnd.
Pridáme žĺtok a pomarančovú kôru. Odporúčame kúpiť v obchode medzi pečiacimi potrebami kôru v sáčku. Klasické pomaranče v obchode sú striekané a s kúpenou kôrou máte ušetrených pár minút času pri príprave cesta. Zašľaháme.
Pridáme cukor a zašľaháme.
Nakoniec prisypeme múku a zašľáme pomocou šľahača, ale len krátko, kým sa nevytvorí sypká zmes ako na obrázku.
Teraz pracujeme už len ručne, cesto v miske si utlačíme dohromady. Dlho cesto nežmolíme a nehnetieme.
Vysypeme cesto na pracovnú dosku, ak sa moc drolí spojíme ho rukami, ale nesmieme ho dlho hniesť v rukách. Ak by sme ho dlho miesili, výsledné koláčiky nebudú krehké.
Cesto zabalíme do fólie a necháme v chladničke aspoň jeden deň odležať. V chladničke Vám takto vydrí aj týždeň.
Odležané cesto vyberieme z chladničky a môžeme si ho nakrájať nožíkom na menšie časti, ktoré budeme vaľkať. Jednu časť si necháme na doske a zvyšné časti cesta skladujeme v chlade, lepšie sa pracuje so studeným cestom. Rúru si predhrejeme na 175 stupňov.
Cesto si vyvaľkáme na pomúčenej doske na približne 3mm hrúbku. Vykrajujeme zvolené tvary pomocou formičky.
Vykrojené tvary ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Plech predtým než ho vložíme do rúry dáme na pár minút do chladničky. Pri pečení tak ostanú jednotlivé kúsky rovnomerné – jeden ako druhý, čo oceníme pri zlepovaní. 🙂
Plech vložíme do vyhriatej rúry a teplotu hneď znížime na 150 stupňov. Pečieme zhruba 8-12 minút, závisí od rúry. Koláčiky kontrolujte, keď chytia hnedkastý nádych vyberieme ich. Necháme úplne vychladnúť, inak sa Vám budú lámať pri manipulácií. Zatiaľ si vyvaľkáme ďalšiu časť cesta. Ideálne je mať dva plechy, kým sa Vám jedna várka pečie, môžete vaľkať, vykrajovať a ukladať vykrojené tvary na plech. Nezabúdame plech pred pečením dať na 2-3 minútky do chladničky. Opakujeme, kým sa cesto neminie.
Teraz už prichádza tá oddychovejšia časť. Vykrojené tvary koláčikov zlepujeme dohromady džemom. Zvoľte si podľa chuti svoj obľúbený.
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ