Šťavnatá jablková bábovka

Šťavnatý jablkový dezert ku vašej poobednej káve.
Šťavnatý jablkový dezert ku vašej poobednej káve.
500 g jabĺk
5 PL rumu
250 g masla
1 vanilkový cukor
250 g práškového cukru (prípadne kryštálový)
4 vajcia
200 g polohrubej múky
1 bal. prášku do pečiva
2 PL kakaa
125 g mletých orechov (vlašské, lieskovce, mandle)
1 PL škorice
tuk + múka na formu
Jablká zbavíme šupky a postrúhame ich na hrubom strúhadle. Postrúhané jablká zmiešame s rumom a odložíme do chladničky.
Maslo vymiešame s vanilkovým a práškovým cukrom do jemnej peny a po jednom primiešavame vajíčka.
Do vymiešanej zmesi pridáme múku, prášok do pečiva, kakao, orechy, škoricu a vymiešame do jemného cesta bez hrudiek.
Jablká vyberieme z chladničky a trochu vyžmýkame, aby bábovka nebola moc mokrá. Jablká zbavené prebytočnej šťavy primiešame do cesta.
Bábovkovú formu poriadne vymastíme, pomúčime a vylejeme do nej cesto. Pečieme na 175-200° približne 1 hodinu (po cca 15-20 minútach zakryjeme bábovku alobalom).
Keď upečená bábovka vychladne, opatrne ju vyklopíme z formy a pred servírovaním ju môžeme posypať práškovým cukrom a posekanými opraženými orechmi. Bábovka sa po vybratí z formy trocha rozpadáva, ale aj napriek tomu je chutnučká a šťavnatučká.
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ