Tekvicovo-ananásové kari

Netypická kombinácia zeleninovo-ovocnej omáčky, dochutenej exotickým korením. Tekvicovo-ananásové kari je skutočne chutným receptom, ktorý ocenia najmä vegáni, keďže sa v ňom nenachádza žiadna živočíšna zložka. Komu však nejaké to mäso chýba, nie je problém si recept upraviť podľa svojich chutí. Občas, ale nie je na škodu si ten jedálniček trochu odľahčiť. 😊

Náročnosť
Čas prípravy
1 hodina 30 minút

Postup receptu

  1. Vopred si pripravíme všetky suroviny. Množstvo cíceru v ingredienciách zodpovedá uvarenému stavu. To znamená, že ak máte doma „suchý“ cícer, ktorý potrebujete namočiť, odvážte si tak 170-200 g. Stačí namáčať 3-4 hodiny a potom variť asi 20 minút. Alebo si to uľahčite konzervovaným cícerom. Paradajky použijeme aj čerstvé a aj konzervované, kvôli krajšej chuti a farbe. Z ananásového kompótu použijeme do tohto množstva 3 krúžky a trošku šťavy na záverečné dochutenie a doriedenie (ak je treba). Kokosové mlieko použijeme plechovkové, dá sa zohnať aj odtučnená light verzia. Tekvicu sme do receptu použili maslovú, ale v podstate sa hodí i hokkaido. Chilli je voliteľné. Rascu odporúčame zohnať rímsku, je iná než tá naša klasická. Ak nemáte nevadí, dôležité je aby ste mali kari korenie.

  2. Ako prvé začneme s prípravou tekvice, ktorú si umyjeme (nepotrebujeme ju šúpať) a nakrájame na malé kocky. Zmiešame s trochou rastlinného oleja, posolíme a dáme piecť do rúry na 190 stupňov na 1 hodinu – kým nezmäkne a neskaramelizuje (čo sa prejaví tým, že začne chytať hnedé/čierne okraje). Pečená tekvica dodá omnoho výraznejšiu chuť. Teraz je dobrý čas na varenie namočeného cíceru, ak nemáte konzervovaný.

  3. Zhruba po 45 minútach od pečenia tekvice sa pustíme do prípravy omáčky. Ošúpeme cesnak a cibuľu, ktorú stačí nakrájať na hrubé kusy. Cesnak ponecháme v celku. Ananásové kolieska nakrájame na menšie kúsky. Na suchej panvici opečieme korenie teda: rímsku rascu, koriandrové semienka (obidve voliteľné) s kari korením. Opekáme asi 2-3 minútky kým sa nerozvonia.

  4. Potom pridáme rastlinný olej a zeleninu: cesnak, cibuľu, čerstvé paradajky a ananás. Opekáme 5 minút.

  5. Potom k zmesi pridáme obsah paradajkovej konzervy, zamiešame a prikryté dusíme 10 minút.

  6. Po 10 minútach stiahneme z ohňa a rozmixujeme v stojanovom mixéri dohladka. Môžete použiť aj tyčový mixér, pozor na povrch panvice. Rozmixovanú omáčku vrátime do panvice, pridáme kokosové mlieko, upečenú tekvicu a cícer. Spolu zahrejeme, premiešavame asi 3 minúty. Dosolíme, dokoreníme a môžeme doriediť šťavou z ananásového kompótu. Podávame s ryžou a nasekaným koriandrom.

Ohodnotiť recept

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ

Gurmán recepty

Viac od autora

Je dávno známe, že ak je zrozumiteľný obsah stránky, na ktorej rozloženie sa čitateľ díva, jeho pozornosť je rozptýlená

Koložvárska kapusta z plechu
bravčové mäso obed

Koložvárska kapusta z plechu

Náročnosť
Čas prípravy
1 hodina 30 minút
Cesnakové slimáky s maslom
cesnak pečivo snack

Cesnakové slimáky s maslom

Náročnosť
Čas prípravy
2 hodiny
Slaný kapustový koláč
slaný kooláč snack

Slaný kapustový koláč

Náročnosť
Čas prípravy
1 hodina 30 minút
Pomarančové linecké koláčiky
Dezerty sladké jedlo vianoce vianočné recepty

Pomarančové linecké koláčiky

Náročnosť
Čas prípravy
2 hodiny
Jednoduché americké lievance
Dezerty rýchly recept sladké jedlo

Jednoduché americké lievance

Náročnosť
Čas prípravy
45 minút
Tuniakový šalát s bulgurom
fit recept rýchle rýchly recept zdravé

Tuniakový šalát s bulgurom

Náročnosť
Čas prípravy
30 minút