Voňavá domáca vianočka

Vráťte sa do detstva a upečte si s nami túto chutnú vianočku! S lekvárom a kakaom v pohári sa opäť prenesiete do detských čias.

Náročnosť
Čas prípravy
3 hodiny
0
185 Receptov

Postup receptu

  1. V 150 ml zohriateho mlieka rozdrobíme a necháme napučať kocku droždia. V druhej miske zmiešame zvyšné mlieko, maslo, žĺtky, cukor, vanilku, hrozienka (ak chceme, nie sú potrebné) spolu s múkou a pripraveným kváskom. Cesto vymiešame a pridáme hrozienka.

  2. Cesto miesime 10-15 minút. V tomto bode však múku neprisypávajte, inak vianočka nebude mäkká. Treba sa pri pečení vianočky vyzbrojiť trpezlivosťou. Necháme kvasiť približne 2 a pol hodiny na teplom mieste.

  3. Po vykysnutí cesto premiestnime na pomúčenú dosku, rozdelíme ho na 4 časti, z ktorých vyšúľame 35-40 cm dlhé pásy. Vezmeme si dva pásy a prekrížime ich tak, akoby sme napodobňovali kríž. Oba konce (tie ktoré patria 1 pásu) spojíme spolu. Máme teraz 4 pletence a 1 koniec. Celú vianočku si otočíme tak, aby sme pletence mali pri sebe a koniec vianočky od seba. Tieto pásy prepletieme, ako keby sme robili vrkoč. Postup opakujeme aj pri druhej časti cesta.

  4. Vianočky dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme rozšľahaným vajcom. Pridáme navrch mandľové lupienky a pečieme na 180 stupňoch približne 30-35 minút. Po dopečení radíme nechať vychladnúť. Môžete podávať. Ideálne s kakaom (v pohári)  a lekvárom na vianočke). Prajeme Vám dobrú chuť!

Ohodnotiť recept

Zanechať komentár

Gurmán recepty

Viac od autora

Je dávno známe, že ak je zrozumiteľný obsah stránky, na ktorej rozloženie sa čitateľ díva, jeho pozornosť je rozptýlená

žemle
pečivo

Najlepšie burgrové žemle

Náročnosť
Čas prípravy
3 hodiny

Pečené plnené papriky

Náročnosť
Čas prípravy
15 minút

Bravčová panenka s gorgonzolovou omáčkou

Náročnosť
Čas prípravy
30 minút

Caprese sendvič

Náročnosť
Čas prípravy
15 minút

Voňavá domáca vianočka

Náročnosť
Čas prípravy
3 hodiny

Karfiolové kúsky

Náročnosť
Čas prípravy
30 minút