Ingrediencie
Na koláč s priemerom 26 cm potrebujeme:
250 g hladkej múky,
150 g masla,
2 lyžice medu,
2 žĺtky,
štipku soli.
Na náplň:
5 broskýň z kompótu,
100 ml smotany na šľahanie,
2 vajíčka,
2 žĺtky,
1 vanilkový cukor,
hrsť nasekaných mandlí,
2 tyčinky ORION Milena,
žĺtok na potretie
Postup receptu
Múku zmiešame so zmäknutým maslom, pridáme tekutý med, žĺtky a soľ. Zmes vypracujeme rukami do hladkého cesta, ktoré necháme pol hodiny odležať v chladničke. Dve tretiny cesta rozvaľkáme a vyložíme ním koláčovú formu. Cesto popicháme vidličkou a vložíme na 10 minút do rozpálenej rúry (asi na 180° Celzia).
Kým sa cesto pečie, vymiešame smotanu, vajíčka, žĺtky, vanilkový cukor. Do vymiešanej zmesi pridáme mandle a kúsky pokrájanej tyčinky Milena. Náplň nalejeme na predpečené cesto, pridáme kúsky nakrájaných broskýň a prekryjeme ich mriežkou. Mriežku pripravíme, ak rozvaľkáme zvyšok cesta, ktoré rozdelíme na pásiky a opatrne „cik cak“ poukladáme na koláč. Na záver ju ešte potrieme rozšľahaným vajíčkom. Kompletný koláč pečieme ďalších 30 minút.
Tip: Ak nemáte broskyne, nevadí, koláč bude výborný, ak použijete akékoľvek kompótové ovocie.
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ