Ako nastrúhať kapustu aj bez robota? 5 rýchlych tipov

Pripravujete sa na zaváranie alebo nakladanie hlávkovej kapusty a zrazu si uvedomíte, že nemáte kuchynský robot? Nebojte sa, strúhanie kapusty bez robota je možné a dokonca môže byť celkom zábavné! So správnymi technikami a nástrojmi to zvládnete rýchlo a efektívne. Ako nastrúhať kapustu? Prinášame vám niekoľko užitočných tipov, ako si poradiť s kapustou aj bez moderných vymožeností.

Ako nastrúhať kapustu aj bez robota?

1. Ostrý nôž je váš najlepší priateľ

Ak nemáte strúhadlo ani robot, postačí vám ostrý kuchynský nôž. Strúhanie nožom môže byť trocha náročnejšie, ale ak máte kvalitný nôž, dá sa to zvládnuť s prehľadom.

Začnite tým, že kapustu rozrežete na štvrtiny a vyrežete z nej tvrdý stred, ktorý by vám pri krájaní prekážal. Potom každú štvrtinu kapusty položte na dosku a nakrájajte ju na tenké plátky. Čím jemnejšie plátky, tým lepší výsledok – skúste to robiť pomaly a s pevnou rukou.

2. Klasické strúhadlo na zeleninu

Ak máte doma klasické strúhadlo, je to vynikajúca alternatíva. Strúhadlo vám ušetrí čas a výsledok bude veľmi podobný tomu, čo by ste získali s robotom.

Na strúhadle vyberte hrubšiu stranu, aby ste dosiahli pekné, rovnomerné plátky kapusty. Kapustu držte pevne a strúhajte ju opatrne smerom nadol. Dávajte pozor na prsty, aby ste sa neporanili. Ak je kapusta príliš veľká, rozdeľte ju na menšie časti, aby sa vám s ňou lepšie pracovalo.

nakladanie kapusty do skla
Foto: Pixabay

3. Mandolína – šikovný pomocník

Mandolína je skvelým nástrojom, ktorý vám umožní rýchlo a efektívne strúhať zeleninu, vrátane kapusty. Má nastaviteľné čepele, takže si môžete zvoliť hrúbku plátkov podľa vašich preferencií.

Položte mandolínu na stabilnú plochu, vezmite štvrťku kapusty a jemne ju ťahajte po strúhacej čepeli. Rýchlo zistíte, že s mandolínou dosiahnete rovnomerné a tenké plátky, ideálne pre šaláty, varenie či nakladanie do skla.

Prečítajte si tiež: Nakladanie kapusty do skla: Skvelá príloha k tradičným jedlám

4. Použite škrabku na zeleninu

Možno to znie nezvyčajne, ale škrabka na zeleninu sa môže ukázať ako veľmi praktický nástroj na strúhanie kapusty.

Držte kapustu pevne a jemne ju škrabte po povrchu pomocou škrabky na zeleninu. Týmto spôsobom získate veľmi tenké plátky kapusty, čo je ideálne na šaláty. Tento spôsob je trochu pomalší, ale pre menšie množstvá kapusty vám úplne postačí.

5. Strúhanie vidličkou a nožom

Pre tých, ktorí majú radi tradičné metódy, je tu starý trik s vidličkou. Tento spôsob je jednoduchý a zároveň efektívny, keď potrebujete spracovať menšie množstvo kapusty.

Zapichnite vidličku priamo do hlávky kapusty, aby ste ju stabilizovali, a potom druhou rukou krájajte kapustu ostrým nožom na tenké pásiky. Vidlička vám pomôže držať kapustu pevne na mieste, čo uľahčí jej krájanie.

Pečené stehná s kapustou
Foto: Gurman

Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Pečené stehná s kapustou

Nemáte doma kuchynský robot? Žiadny problém! Kapustu si môžete ľahko nastrúhať aj s bežnými kuchynskými nástrojmi. Stačí nôž, strúhadlo, mandolína či dokonca obyčajná škrabka. S trochou trpezlivosti a správnou technikou dosiahnete výsledok, ktorý bude lahodiť nielen oku, ale aj vášmu tanieru. Tradičné postupy ako nastrúhať kapustu vám navyše môžu priniesť do kuchyne aj trochu kulinárskej nostalgie.

Prečítajte si tiež: Recepty z kyslej kapusty: Na ktorom z nich si pochutíte?

Viac o téme:

Najčítanejšie

  • Dnes
  • Za týždeň

Odporúčané recepty

Súvisiace články

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ