Čím nahradiť múku pri pečení? 7 tipov, ktoré určite vyskúšajte

Chcete pripraviť váš obľúbený dezert bez múky? Čím, ale nahradiť múku pri pečení? Ak máte alergiu na lepok, túžite vaše dezerty odľahčiť alebo jednoducho chcete experimentovať s novými ingredienciami, nasledujúcich 7 tipov sa vám rozhodne oplatí v kuchyni vyskúšať.

Existuje niekoľko alternatívnych surovín, ktoré môžete použiť na nahradenie múky vo vašich receptoch. Prinášame vám praktický prehľad niektorých alternatív, ktoré spoľahlivo nahradia bielu pšeničnú múku, ktorá je po väčšine základom receptov na pečenie.

čím nahradiť múku
Foto: Pixabay

Čím nahradiť múku, vo vašich receptoch na pečenie?

  1. Mandľová múka: Mandľová múka je bohatá na tuky, bielkoviny a vlákninu. Mandľovú múku môžete použiť na výrobu mnohých druhov pečiva, ako sú koláče, sušienky či muffiny.
  2. Kokosová múka: Kokosová múka je vyrobená z nadrobno pomletej dužiny kokosových orechov. Je nízkosacharidová a bohatá na vlákninu. Absorbuje viac tekutiny ako bežná pšeničná múka, takže by ste na to pri pečení s kokosovou múkou mali rozhodne prihliadnuť.
  3. Pohánková múka: Pohánková múka je zdravá a bohatá na bielkoviny a vlákninu, ocenia ju aj ľudia trpiaci celiakiou. Vo výsledku vám však ponúkne hutnejšie cesto, a preto nie je úplne vhodná na tenké korpusy. Pohánka samotná je aj skvelou bezlepkovou prílohou. Naučte sa, ako ju správne pripraviť.
  4. Cícerová múka: Cícerová múka je vyrobená z mletých cícerových bôbov. Má výraznú chuť a je skvelá na výrobu slaných pokrmov ako napríklad placky.
  5. Banány a banánová múka: Banány sú bohaté na draslík a vlákninu. Ideálne je pridať ich do cesta na lievance k pár lyžiciam ovsených vločiek a vajíčkam. Existuje aj banánová múka, ktorá sa vyrába zo sušených zelených banánov. Túžite pri pečení nahradiť aj vajcia? Odhaľte naše rýchle tipy.
  6. Fazuľa: Možno budete prekvapení, no z konzervovanej zmäknutej fazule môžete urobiť perfektný brownie čokoládový koláčik. Stačí v mixéri dôkladne rozmixovať fazuľu, vajcia, kokosový olej alebo maslo, kakaový prášok, soľ, vanilkový extrakt, sladidlo a kypriaci prášok, až kým nevznikne hladká hmota. Pečte približne 20-25 minút a fazuľový brownie podávajte úplne vychladnutý. Vyskúšajte si taktiež pripraviť fantastický cuketový perník.
  7. Celozrnná ryžová múka: Táto múka sa vyrába z ryžových zŕn a je prirodzene bez lepku. Má jemnú chuť a môžete ju používať na prípravu krehkého pečiva.

čím nahradiť múku
Foto: Pixabay

Mohlo by vás zaujímať: Ako zahustiť jedlo bez múky: Objavte 3 overené spôsoby

Pomery surovín pri pečení s náhradami pšeničnej múky

Pri nahrádzaní pšeničnej múky je dôležité mať na pamäti, že každá alternatívna múka má svoje špecifické vlastnosti, ako sú absorpčná schopnosť, chuť a textúra. Výsledné pokrmy teda môžu byť trochu odlišné od tých, na ktoré ste zvyknutí a samotné pečenie môže vyžadovať trochu experimentovania s pomerom surovín. Predtým, ako začnete používať náhrady za bežnú múku, odporúčame preskúmať už existujúce recepty, ktoré sú už prispôsobené pre daný druh alternatív múky. Objavte taktiež recept na výbornú pizzu bez použitia múky v korpuse.

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ