
Veľká noc je časom, keď sa stretávame pri stole a zdieľame chvíle s rodinou, a to nielen pri krasliciach a údenom. Neoddeliteľnou súčasťou tohto sviatočného obdobia je aj vôňa čerstvo upečeného pečiva, ktoré v sebe nesie kúzlo tradície a symboliky. Medzi obľúbené pochúťky patria aj veľkonočné judáše – jemné sladké pečivo z kysnutého cesta, potreté medom, ktoré okrem svojej vynikajúcej chuti prináša na stôl tradičnú kresťanskú symboliku.
Veľkonočné judáše
Čo symbolizujú judáše? A prečo sa pečú na Zelený štvrtok?
Judáše majú pôvod v kresťanskej symbolike – svojim tvarom pripomínajú povraz, na ktorom sa obesil Judáš Iškariotský. Práve preto sa tradične pečú na Zelený štvrtok, aby podľa ľudovej viery priniesli ochranu pred zlom a chorobami. Hoci má ich názov pochmúrny pôvod, samotné pečivo je naopak sladké a veľmi obľúbené medzi deťmi aj dospelými.

Ako ich pripraviť?
Ingrediencie:
- 350 g hladkej múky
- 150 g polohrubej múky
- 200 ml vlažného mlieka
- 25 g čerstvého droždia
- 125 g zmäknutého masla
- 3–4 žĺtky (izbovej teploty)
- 75 g cukru alebo medu
- štipka soli
- citrónová kôra
- vanilka
- hrozienka namočené v rume (voliteľné)
- mak, sezam, slnečnicové semienka na posypanie

Prečítajte si tiež
Veľká noc vo veľkom štýle! Pripravte si svieži makový cheesecake
Postup:
- Príprava judášov začína kvalitným kysnutým cestom. Zmiešame hladkú a polohrubú múku, vlažné mlieko, čerstvé droždie, vajíčka a mäkké maslo. Sladkosť dodá cukor alebo med, vôňu zase nastrúhaná citrónová kôra, vanilka a rumom napité hrozienka. Cesto musí byť mäkké, elastické a nelepivé – vtedy vieme, že sme na správnej ceste k dokonalým judášikom. Hrozienka pridávame až ku koncu miesenia, aby sa v ceste nerozpučili a nevytvorili tmavé šmuhy.
- Z vykysnutého cesta odoberáme kúsky, z ktorých rukami vytvoríme dlhšie valčeky. Tie jemne a voľne zatočíme do špirály alebo prepletieme ako povraz – tradičný tvar má pripomínať slučku. Hotové kúsky kladieme na plech a necháme ešte chvíľu dokysnúť. Potrieme ich rozšľahaným vajíčkom alebo bielkom a posypeme napríklad makom, sezamom či slnečnicovými semienkami.
- Judáše pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C, kým nebudú krásne zlatisté. Ešte horúce ich potrieme zmesou roztopeného masla, medu a kvapky rumu.

Prečítajte si tiež
Lahodná jednoduchá špenátová nátierka na váš veľkonočný stôl
Gurman TIP: Ak máte judáše po niekoľkých dňoch trošku suchšie (čo sa stáva len málokedy), stačí ich zohriať a natrieť maslom, medom alebo obľúbeným džemom. Sú vynikajúce aj ako raňajky počas veľkonočného víkendu alebo ako sladká bodka po sviatočnom obede.

Ak ste ešte nikdy neskúšali piecť judáše doma, táto Veľká noc je ideálnou príležitosťou. Nie je to zložité, no výsledok vás ohromí. Budete mať doma nielen krásne tradičné pečivo, ale aj vôňu a atmosféru, ktorá sa nedá kúpiť v žiadnom obchode.

Prečítajte si tiež
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ