Ozajstná čokoládová bomba. Aj tak môžeme označiť jeden zo známych dezertov – čokoládové brownies. Prídu mu na chuť nielen milovníci čokolády. Kombinácia chrumkavého povrchu a vláčneho vnútra si získa aj tých náročnejších labužníkov. Je veľmi jednoduchý na prípravu a upečiete ho zo skromného počtu ingrediencií, ktoré máte pravdepodobne aj doma.
Vopred si pripravíme suroviny. Množstvo ingrediencií vystačí na malý plech s rozmermi 20×20 cm. Cukor použijeme krupicový – má jemnejšie zrniečka než klasický kryštálový. Ak nemáte, môžete siahnuť aj po práškovom, ale dá sa použiť prakticky každý druh. Čokoládu zvoľte podľa Vašej chuti, my odporúčame vysokopercentnú horkú. Následne si môžete upraviť aj množstvo cukru. Plech vymastite roztopeným maslom a naň položíme dva kusy papiera na pečenie, tak aby prekrýval bočné okraje plechu. Potrieme znovu roztopeným maslom. Rúru zapneme na 170 stupňov.
Vo vodnom kúpeli roztopíme všetku čokoládu s maslom.
V mise zmiešame vajcia s cukrom, štipkou soli a extraktom z vanilky. Použijeme metličku a zmiešame ručne.
Ak ste použili krupicový či kryštálový cukor uistite sa, že sú kryštáliky rozpustené. Docielime to ručným miešaním vajec s cukrom vo vodnom kúpeli. Strážime však teplotu, aby sa nám neurobila sladká praženica 😊 Dbáme na to, aby sa miska v žiadnom prípade nedotýkala vody. Vodu zohrievame na miernom plameni, tak aby bola horúca a unikala para, ale aby nevrela. Teplo nám pomôže jednotlivé kryštáliky roztopiť.
Keď sa kryštály rozpustili, odstavíme z vodného kúpeľa a mixérom vyšľaháme vajíčka s cukrom do jemnej peny. Vajíčka dvoj až trojnásobne zväčšia objem.
Ak sa už čokoláda s maslom roztopila a zmiešala, odstavíme z vodného kúpeľa a necháme vychladnúť. Zatiaľ si v miske zmiešame kakao s múkou.
Vychladnutú tekutú čokoládu s maslom vlejeme do vajíčkovej zmesi a mixérom dobre zmiešame.
Sitkom preosejeme k tekutej zmesi múku s kakaom.
Ručne, najlepšie stierkou, pomaly zmiešavame sypké s tekutým. Podoberáme hmotu a preklápame krúživými pohybmi, kým sa zmes úplne nespojí. Neponáhľame sa, chceme cesto vo výsledku vláčne a nadýchané, pomalým podberaním a miešaním nebudeme vytláčať všetok vzduch von z cesta.
Cesto vylejeme na plech, pobúchame s plechom, aby sa povrch zarovnal a veľké vzduchové bubliny praskli. Pečieme v rúre vyhriatej na 165-170 stupňov 25-30 minút.
Po upečení necháme koláč vychladnúť a až potom rozkrájame. Môžeme podávať so šľahačkou, zmrzlinou a s ovocím, či ovocnými omáčkami.
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ