Domáce poké s lososom

Máte radi jednoduché no zároveň nápadité a zdravé jedlá? V tom prípade stavte na výživné chutné a sýte domáce poké s lososom. Výhodou tohto jedla je fakt, že Vám ľahko pomôže vyprázdniť zásoby nespotrebovanej zeleniny z chladničky. Skrátka použite čo máte aktuálne doma alebo si vyskladajte poké misku podľa chuti, skvele sa hodí aj sladká zložka v podobe manga. Celému jedlu dominuje chuť údeného alebo čerstvého marinovaného lososa.

Náročnosť
Čas prípravy
1 hodina

Postup receptu

  1. Ako prvé si vložíme lososový filet nakrájaný na kocky do marinády zo sezamového oleja, sójovej omáčky a limetkovej šťavy. Zakryjeme misku a necháme v chlade odpočívať aspoň 1 hodinu. Do poké by mal ísť surový losos v dobrej sushi kvalite. Nepokazíte však nič, ak použijete údeného lososa, chuť bude podstatne výraznejšia a chutnejšia, nie je to však pre prípravu poké bežné. Zatiaľ sa vrhneme na prípravu ryže.

  2. Základ poké tvorí uvarená sushi ryža. Tú uvarte podľa návodu, dôležité je, aby sme ju dôkladne prepláchli, kým voda nebude číra. Potom dáme variť do hrnca s priesvitnou pokrievkou, zalejeme studenou vodou tak 1,5-2 cm nad okraj ryže, privedieme k varu. Akonáhle voda vrie, znížime plameň, necháme prikryté variť na miernom ohni 15-20 minút. Potom odstavíme z ohňa a necháme prikryté ešte 10 minút. Necháme ryžu vychladnúť a pripravíme zálievku. Zmiešame (môžeme aj zohriať, cukor sa lepšie a rýchlejšie rozpustí) ryžový ocot s cukrom a soľou. Vychladnutú ryžu zalejme a premiešame. Nepoužívame kovové nástroje pri práci s ryžou a zálievkou.

  3. Pripravíme si ostatné suroviny. Množstvo i druhy zeleniny sú skutočne variabilné. Môžeme použiť mrkvu, uhorku, reďkvičky, jarnú cibuľku či pór, papriku, kapustu, čokoľvek čo potrebujeme minúť alebo na čo máme chuť. Zelenina v poké by mala byť surová. Odporúčame použiť dozreté avokádo a mladé zelené sójové bôby zvané edamame. Zoženiete ich mrazené už aj vo väčších obchodných reťazcoch. Tie pripravíme 2-3 minútovým varením v slanej vode, precedíme, necháme vychladnúť. Nahradíte aj mrazeným hráškom. Môžeme chuť obohatiť mangom a klíčkami, ale nemusíme. Chuťovo jedlo doplníme so sezamovými semienkami, čerstvým nasekaným koriandrom a limetkovou šťavou.

    Zeleninu očistíme a škrabkou nakrájame na tenké plátky. Môžete aj nakrájať na drobné pásiky, ako Vám to vyhovuje a bude chutiť. Avokádo po rozkrojení pokvapkáme šťavou z limetky, aby nezhnedlo na vzduchu.

  4. Na dno misky uložíme vychladnutú, octovou zálievkou ochutenú ryžu. A navrch už len ukladáme zvolené druhy zeleniny, ovocia, byliniek a lososa. Posypeme semienkami, pokvapkáme šťavou a máme hotovo. Tradične sa poké jedáva s paličkami. Dobrú chuť!

Ohodnotiť recept

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ

Gurmán recepty

Viac od autora

Je dávno známe, že ak je zrozumiteľný obsah stránky, na ktorej rozloženie sa čitateľ díva, jeho pozornosť je rozptýlená

Kura na šampiňónoch
kuracie prsia obed omáčka

Kura na šampiňónoch

Náročnosť
Čas prípravy
30 minút
Viedenská knedľa
knedľa obed príloha

Viedenská knedľa

Náročnosť
Čas prípravy
1 hodina 30 minút
Mäsové guľky
mleté mäso obed

Mäsové guľky

Náročnosť
Čas prípravy
45 minút
Tekvicovo-ananásové kari
fit recept vegan Vegetariánske jedlo

Tekvicovo-ananásové kari

Náročnosť
Čas prípravy
1 hodina 30 minút
Pomarančové linecké koláčiky
Dezerty sladké jedlo vianoce vianočné recepty

Pomarančové linecké koláčiky

Náročnosť
Čas prípravy
2 hodiny
Snehová roláda
Dezerty roláda

Snehová roláda

Náročnosť
Čas prípravy
2 hodiny