Najlepšie burgrové žemle

Pripravte si doma najlepšie burgrové žemle. Sú mäkké, nadýchané a naozaj výborné! Dovolíme si tvrdiť, že sú lepšie ako z obchodu. Ich príprava je síce trocha zdĺhavejšia ale naozaj stoja za to.
Pripravte si doma najlepšie burgrové žemle. Sú mäkké, nadýchané a naozaj výborné! Dovolíme si tvrdiť, že sú lepšie ako z obchodu. Ich príprava je síce trocha zdĺhavejšia ale naozaj stoja za to.
Najskôr si zarobíme takzvanú tangzhong pastu – práve táto pastovitá zmes dodá žemliam brioškový nádych a zároveň jemnosť. V hrnci si zmiešame 20 g múky, 28 g vody a 60 g mlieka. Miešame až pokiaľ nám táto zmes nezhustne, následne odstavíme z ohňa a necháme trocha vychladnúť.
V miske si zmiešame 120 g plnotučného mlieka izbovej teploty spolu so sušeným droždím, cukrom a necháme napučať.
V ďalšej miske si zmiešame chlebovú múku spolu so soľou, pridáme mlieko a napučaný kvások a pridáme tangzhong pastu. Poriadne zmixujeme, až pokiaľ sa nám celá zmes nespojí. Následne pridáme 1 vajce a 1 žĺtok a zapracujeme.
Keď je vajce zapracované, postupne pridávame zmäknuté maslo až pokiaľ nemám cesto, ktoré sa nelepí. Necháme nakysnúť približne 1,5 hodiny.
Po nakysnutí cesto presunieme na pomúčenú dosku. Cesto rozdelíme na 6 – 8 častí, jedna časť by mala vážiť približne 100 g. Vytvarujeme guľky, prikryjeme aby na vrchu nestvrdli a necháme kvasiť ďalšiu hodinu.
Vykysnuté cesto premiestnime na pekáč, predtým však potrieme všetky žemle rozmiešaným vajíčkom a podľa potreby môžeme pridať aj sezamové semienka. Pečieme na 190 stupňov približne 15-20 minút. Po upečení môžeme ešte potrieť roztopeným maslom. Prajeme Vám dobrú chuť!
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ