Vianočný čas je neoddeliteľne spojený s prípravou rôznych koláčov či dezertov. Veľa druhov vianočného pečiva si však žiada do cesta iba žĺtka a mnohým cukrárom tak ostanú prebytočné bielka. Máme pre Vás tip ako ich využiť! Vyskúšajte si s nami prípravu obľúbeného svetoznámeho dezertu – Pavlove tortičky. Mnoho ľudí si na ne netrúfa, ale skutočne sa nie je čoho báť. Ak nie ste v pečení úplný začiatočník, zvládnete ich ľavou zadnou. Stačí sa držať napísaného postupu. V kuchyni strávite trochu viac času, najviac však zaberie samotné pečenie. Odmenou Vám budú krásne snehové tortičky, pomenované podľa niekdajšej slávnej ruskej baleríny Anny Pavlovej.
Vopred si pripravíme všetky suroviny. Bielka môžeme nechať pred prípravou chvíľku odstáť mimo chladničky, pri izbovej teplote z nich vyšľaháte väčší objem. 100 ml bielok získate z približne 4-5 ks vajíčok. Závisí od veľkosti vajíčka, preto radšej udávame množstvo v ml.
Cukor skúste zohnať krupicový, bude sa Vám pracovať rýchlejšie a jednoduchšie. Krupicový cukor má jemnejšie kryštály než klasický biely či hnedý cukor a teda sa ľahšie rozpustí v snehu. V Tescu ho zoženiete určite. Ak nemáte krupicový, potom použite radšej cukor práškový než ten klasický kryštálový.
Ak zoženiete vínny kameň odporúčame ho použiť v nasledujúcom kroku, stačí tak na špičku ČL. Bežne ho v potravinách nekúpite, preto môžete siahnuť po prášku do pečiva s obsahom vínneho kameňa (bez fosfátový). Opäť pridáme len tak na špičku lyžičky. Ak nezoženiete, nevadí. Sneh sa Vám určite podarí urobiť aj bez toho, vínny kameň zabezpečuje vyššiu stabilitu snehu.
Plniť Pavlovky budeme šľahačkovým krémom a ozdobíme ľubovoľným ovocím podľa chuti alebo sezóny.
Na papier na pečenie si nakreslite kruhy, s priemerom 5-6 cm. Dbajte na dostatočné rozostupy, Pavlovky sa pri pečení dosť nafúknu. Môžeme si zapnúť rúru na 175 stupňov.
Pustíme sa na prípravu. Bielka spolu s vínnym kameňom a soľou vyšľaháme do snehu. Z obidvoch stačí pridať len štipku čajovej lyžičky. Začíname nižšími otáčkami a postupne navyšujeme.
Krupicový (alebo práškový cukor) si zmiešame so škrobom. Postupne prisypávame počas šľahania do snehu. Na záver prilejeme ocot a vanilkový extrakt. Ak používate semiačka z vanilky, pridajte ich spolu s cukrom. Vanilku však môžete aj úplne vynechať.
Šľaháme dovtedy, kým bielka s cukrom, škrobom a octom nie sú tuhé, hladké a lesklé. Dobrou pomôckou ako to správne odhadnúť je zdvihnúť metličky, mala by sa Vám spraviť takáto špička, ktorá jemne klesne.
Snehom naplníme cukrárske vrecko so špičkou a môžeme na pečiaci papier striekať korpusy našich tortičiek. Začnite od stredu, postupujte pomaly, chce to trochu cviku v ruke, pozor na vzduchové bubliny, môžu Vás prekvapiť. 🙂 Okraje tortičiek by mali byť vyššie než stred, preto na okrajoch nastriekajte 2-3 vrstvy bielok na seba.
Ak nemáte cukrárske vrecko, Pavlovky vytvarujete aj s použitím polievkovej lyžice. Pracujte tak, aby Vám ostali vyššie okraje.
Takto by mali vyzerať korpusy s vyššími okrajmi. Vložíme ich do vyhriatej rúry na 175 stupňov. Po 10 minútach znížime teplotu na 150 stupňov a pečieme 25-30 minút. Sledujte tortičky. Po polhodine vypneme rúru, pootvoríme dvierka a necháme tortičky úplne vychladnúť, trvá to zhruba 15 minút.
Ako sa Pavlovky pečú, môžeme si nakrájať ovocie a pripraviť šľahačkový krém.
Do misy dáme mascarpone, šľahačkovú smotanu, cukor (môžete vynechať, samotné snehové korpusy sú veľmi sladké) a vanilkové semiačka či extrakt. Šľaháme do tuha. Krémom naplníme cukrárske vrecko.
Takto vyzerajú Pavlovky po upečení a vychladnutí. Plníme krémom, vrstvíme od stredu smerom von.
Na záver už len dozdobíme ľubovoľným ovocím. V našom prípade sme použili maracuju, karambolu a physalis. Pavlovky naplnené krémom skladujeme v chlade a servírujeme do 24 hodín. Inak korpusy príliš natiahnu vlhkosť z krému.
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ