Ingrediencie
kapustné listy
400 g bravčového mäsa
50 g ryže
20 g masti
40 g cibule
1 vajce
soľ
mleté čierne korenie
majorán
3/4 kg kvasenej kapusty
troška rasce
40 g masti
50 g cibule
2 strúčiky cesnaku
červená paprika
Postup receptu
Pekné, nepoškodené kapustné listy sparíme vo vriacej vode, vyberieme a necháme vychladnúť. Umyté mäso pokrájame a zomelieme. Prebratú ryžu umyjeme a necháme odkvapkať. Na masti speníme posekanú cibuľu, pridáme ryžu, podlejeme vodou a udusíme do polomäkka. Vychladnutú ryžu primiešame do pomletého mäsa, pridáme vajce, soľ, mleté čierne korenie, trošku majoránu a zamiešame. Touto plnkou plníme kapustné listy, zabalíme a oba konce vtlačíme dnu. Do rajnice dáme masť, speníme na nej posekanú cibuľu, postrúhaný cesnak, primiešame papriku a polovicu kvasenej kapusty. Na kapustu uložíme naplnené listy a zakryjeme zvyškom kapusty. Okoreníme mletým čiernym korením, mletou rascou a zalejeme vodou z kapusty. Prikryjeme a bez miešania udusíme.
Kvasená kapusta: 3/4 kg očistenej hlávkovej kapusty, voda, soľ, rasca, chlieb, 1 zemiak
Očistenú hlávkovú kapustu umyjeme a pokrájame na rezance. Na dno hrnca dáme okruštek chleba alebo len kôrky, surový očistený zemiak a pokrájanú kapustu. Posypeme rascou a zalejeme osolenou vodou. Zakryjeme a na teplom mieste necháme kvasiť 2 – 3 dni. Kvasená kapusta nám nahradí sudovú, len ju musíme hneď spotrebovať.
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ