Plnené kapustné listy

Pekné, nepoškodené kapustné listy sparíme vo vriacej vode, vyberieme a necháme vychladnúť. Umyté mäso pokrájame a zomelieme. Prebratú ryžu umyjeme a necháme odkvapkať. Na masti speníme posekanú cibuľu, pridáme ryžu, podlejeme vodou a udusíme do polomäkka. Vychladnutú ryžu primiešame do pomletého mäsa, pridáme vajce, soľ, mleté čierne korenie, trošku majoránu a zamiešame. Touto plnkou plníme kapustné listy, zabalíme a oba konce vtlačíme dnu. Do rajnice dáme masť, speníme na nej posekanú cibuľu, postrúhaný cesnak, primiešame papriku a polovicu kvasenej kapusty. Na kapustu uložíme naplnené listy a zakryjeme zvyškom kapusty. Okoreníme mletým čiernym korením, mletou rascou a zalejeme vodou z kapusty. Prikryjeme a bez miešania udusíme.
Kvasená kapusta: 3/4 kg očistenej hlávkovej kapusty, voda, soľ, rasca, chlieb, 1 zemiak
Očistenú hlávkovú kapustu umyjeme a pokrájame na rezance. Na dno hrnca dáme okruštek chleba alebo len kôrky, surový očistený zemiak a pokrájanú kapustu. Posypeme rascou a zalejeme osolenou vodou. Zakryjeme a na teplom mieste necháme kvasiť 2 – 3 dni. Kvasená kapusta nám nahradí sudovú, len ju musíme hneď spotrebovať.
Je dávno známe, že ak je zrozumiteľný obsah stránky, na ktorej rozloženie sa čitateľ díva, jeho pozornosť je rozptýlená
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ