Keď sa niekto zmieni o Viedni v súvislosti s kulinárstvom, iste príde reč na dezert s názvom Sacherová torta. Recept pochádza už zo začiatku 19. storočia, kedy ho pripravil len 16 ročný učeň menom Franz Sacher pre vysokú šľachtu. Žiaľ špeciálnu receptúru dodnes prísne stráži Hotel Sacher, no my Vám ponúkame recept, ktorý skutočne verne napodobní originál Sacherovej torty. Vynikajúce čokoládové cesto doplnené marhuľovým džemom a špeciálnou čokoládovou polevou.
Vopred si pripravíme suroviny a pomôcky. Suroviny vystačia na tortovú formu s priemerom 20 cm. Dno vystelieme papierom na pečenie, potrieme maslom (aj boky) a vysypeme hladkou múkou. Množstvo čokolády rozdelíme: 130 g pôjde do cesta a 100 g necháme na polevu. 130 g čokoládu dáme roztápať vo vodnom kúpeli a necháme vychladnúť (aby nebola teplá a cesto sa nezrazilo). Maslo a vajíčka musia byť izbovej teploty, maslo musí byť mäkké. Ak nemáme vanilkový lusk, nahradíme ho 1 čl extraktu. Kryštálový cukor taktiež rozdelíme: 100g pôjde do cesta a 150 g necháme na polevu. Džem musí byť marhuľový.
Zmäknuté maslo so 110g práškového cukru a semienkami z vanilkového lusku šľaháme do krémovej penovej konzistencie. Do peny potom postupne prišľahávame žĺtka po jednom.
Roztopenú a vychladnutú čokoládu (130g) vyšľaháme s maslovou penou. Medzičasom rozpálime rúru na 170 stupňov.
6 bielok izbovej teploty vyšľaháme so 100 g kryštálového cukru. Množstvo cukru prisypeme na 3x.
Sneh musí byť tuhý a lesklý. Keď zdvihneme metličky, musia nám ostať špičky ako na fotke.
K čokoládovo maslovej zmesi pridáme sneh a preosiatu múku. Stierkou pomalými krúživými pohybmi zamiešavame, až kým sa všetko nespojí dohladka.
Cesto nalejeme do formy. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 170 stupňov a pečieme zhruba 60 minút. Prvých 15 minút pečieme s dvierkami rúry otvorenými na 1 cm, zvyšný čas pečieme v zatvorenej rúre. Cesto kontrolujeme pre istotu skôr, 10-15 minút pred pečením. Môžeme použiť špáratko.
Po upečení vyberieme cesto z rúry a necháme 15 minút chladnúť vo forme. Potom cesto preklopíme na mriežku a odstránime formu. Nevadí ak nám cesto navrchu popukalo a je nafúknuté, je to normálne.
Cesto necháme úplne vychladnúť. Až potom nožom zrežeme nafúknutý a popraskaný vrch dorovna.
Cesto rozrežeme na dve rovnaké polovice.
Marhuľový džem dáme zohriať do mikrovlnky a prepasírujeme.
Teplý džem nanesieme na jednu polovicu cesta a prikryjeme druhou polovicou. Zvyškom potrieme vrch torty a aj boky. Dáme na 1 hodinu schladiť do chladničky.
Asi 15 minút predtým ako tortu vyberieme z chladničky si pripravíme polevu. Ide o pomerne náročný proces, ak chcete jednoduchšiu verziu, pripravte polevu z čokolády a teplej smotany na šľahanie. Na Sacherovú tortu sa pripravuje poleva z vody, cukru a čokolády. 100 g čokolády nalámeme na malé kúsky.
100 g vody varíme so 150 g kryštálového cukru do sirupu, asi 5 minút.
Sirup necháme mierne vychladnúť, asi 10 minút. Potom začneme zalievať ešte stále teplým sirupom čokoládu na 3x. (Tip: pripravte si sirupu o niečo viac, o 10-15 g vody viac aj s plus 15-20 g cukru, môže sa stať, že budete potrebovať na správnu konzistenciu trochu viac sirupu, závisí to od zvoleného typu čokolády.)
Keď vlejeme všetok sirup, poleva musí mať tekutú konzistenciu, hustoty zhruba ako palacinkové cesto. Preto majte radšej v zálohe trochu sirupu viac, ak by bola roztopená čokoláda moc hustá tak budete potrebovať doriediť. Necháme polevu chladnúť na teplotu 34-37 stupňov. Ak nemáte teplomer je to pomerne ťažké odhadnúť, dobrou pomôckou je nechať polevu stekať po drevenej vareške a prstom časť zotrieť, na vareške musí ostať zhruba 4 mm vrstva čokolády a po prste musí ostať ryha.
Vezmite veľký tanier alebo podnos, položte naň hore dnom misku a naň tortu. (Ak nemáte podnos.) Správne vychladnutú polevu začneme liať na tortu, postupujeme od krajov ku stredu. Necháme stekať po bokoch. Počkáme kým trošku poleva stuhne a zarovnáme stekance na spodku. Potom premiestnime na 2-3 hodiny do chladničky.
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ