Snehová roláda

Máme tu sladký recept pre trošku skúsenejších pekárov. Koláč sa nazýva snehová roláda, a ide o „sesternicu“ minipavloviek, ktoré sme už taktiež spísali. Ide o ľahký snehový korpus, vo vnútri mäkký a pružný, pričom na povrchu je chrumkavý a krehký. Dopĺňa ho lahodný šľahačkový krém a obľúbené druhy ovocia.

Náročnosť
Čas prípravy
2 hodiny

Postup receptu

  1. Vopred si pripravíme suroviny na snehový korpus. Bielka uvádzame v gramoch pre lepší odhad. 200 g je zhruba 200 ml a toto množstvo zodpovedá tak 6-7 vajciam.

  2. Na plech si vystrieme pečiaci papier. Plech má rozmery 24×34 cm. Z uvedeného množstva surovín Vám výdu dva korpusy na dve rolády. Jednu takúto roládu rozkrájate na približne 10 kúskov. Môžeme dať rozohriať rúru na 150 stupňov.

  3. Bielka (so štipkou soli) začíname šľahať najskôr na najnižších otáčkach a postupne pridávame na intenzite otáčok. Prilejeme 2 čl citrónovej šťavy a pokračujeme v šľahaní.

  4. Keď sa objaví jemná pena, neprestávame šľahať, môžeme ešte zvýšiť otáčky mixéra a po lyžiciach prisypávame práškový cukor.

  5. Potom ako sme dosypali všetok cukor, cítime a vidíme, že sneh tuhne. Môže to trvať približne 10 minút, preto sa nebojte ak hneď po dosypaní cukru sneh netuhne, dajte tomu ešte čas. Keď je sneh tuhý, postupne prisypeme kukuričný škrob. Sneh by mal odstávať zo zdvihnutých metličiek ako na obrázku.

  6. Snehové cesto rozdelíme na polovicu a jednu rozotrieme na celú plochu plechu. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 150 stupňov a pečieme 30-35 minút. Druhú polovicu cesta zatiaľ odložíme do chladničky.

  7. Vezmeme čistý pečiaci papier a položíme ho na mriežku. Keď sa korpus dopečie, budeme mať pripravenú plochu na vyklopenie a chladnutie.

  8. Upečený korpus vyzerá zhruba takto, chytí jemne karamelovú farbu a tak je to správne. Necháme asi 5 minút chladnúť na plechu a potom preklopíme na čistý pečiaci papier hore dnom a položíme na mriežku.

  9. Odlepíme papier, na ktorom sa korpus piekol a necháme ďalej chladnúť.

  10. Zatiaľ si pripravíme krém. Do veľkej misky dáme smotanu na šlahanie, krémový syr, práškový cukor a nastrúhame kôru z 1 bio limetky. Pozor strúhame len zelenú časť, nezachádzame až do bielej časti – tá je horká. Jahody (alebo iné ovocie) si nakrájame na drobnejšie kúsky.

  11. Zmes začíname šľahať na najnižších otáčkach a postupne pridávame. Šľaháme do hustejšieho krému. Trvá to asi 5-7 minút.

  12. Na vychladnutý korpus rozotrieme polovicu krému a necháme pôsobiť asi 15 minút, aby korpus zmäkkol.  Hrubšiu vrstvu (asi 0,5 cm) natierame len do 2/3 plochy, aby pri rolovaní krém nevytekal. Tenučkú vrstvu však natrieme aj na zvyšnú (koncovú) časť rolády, aby korpus nasiakol vlhkosť po celej ploche.

  13. Na 1/3 plochy (kde začneme rolovať – teda na spodok) rozložíme polovicu nakrájaného ovocia. Po 15 minútach budete cítiť, že korpus navlhol a už nie je tvrdý, ale pružný. Začneme teda zospodu rolovať.

  14. Dolná časť korpusu sa bude jemne praskať a mrviť. Dôležité je, aby bol korpus poddajný, netrhal sa a mal vláčne vnútro. Tento istý postup opakujeme aj s druhou polovicou snehu. Môžeme si nechať trošku krému a potrieť ním po upečení povrch rolád, ale nie je to nutné. Zdobíme nasekanými orechami, ovocím, citrusovou kôrou…čím len chceme. Dobrú chuť!

Ohodnotiť recept

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ

Gurmán recepty

Viac od autora

Je dávno známe, že ak je zrozumiteľný obsah stránky, na ktorej rozloženie sa čitateľ díva, jeho pozornosť je rozptýlená

Rolky s údeným lososom
fit recept rýchly recept zdravé

Rolky s údeným lososom

Náročnosť
Čas prípravy
15 minút
Kurací wrap s fazuľou
fit recept zdravé

Kurací wrap s fazuľou

Náročnosť
Čas prípravy
30 minút
Sviatočná kapustnica s mäsom - recept
kapustnica vianoce

Sviatočná kapustnica s mäsom

Náročnosť
Čas prípravy
2 hodiny
Koložvárska kapusta z plechu
bravčové mäso obed

Koložvárska kapusta z plechu

Náročnosť
Čas prípravy
1 hodina 30 minút
Nakladaná červená cibuľa
cibuľa príloha

Nakladaná červená cibuľa

Náročnosť
Čas prípravy
15 minút
Kokosová ryža so šafránom
príloha prílohy ryža

Kokosová ryža so šafránom

Náročnosť
Čas prípravy
30 minút