Postup receptu
Zrelé, prebraté a umyté slivky odstopkujeme, vykôstkujeme, dáme do tlakového hrnca, pridáme malé množstvo vody a krátko povaríme. Ešte teplú zmes premelieme cez pasírovací mlynček alebo pretrieme cez sito. Takto pripravenú dreň potom v malých množstvách za stáleho miešania odparujeme v plytkých a širokých nádobách. Sladený slivkový lekvár pripravíme tak, že do pripravenej drene zamiešame potrebné množstvo kryštálového cukru (200 g cukru na 1 kg suroviny). Slivkovú dreň zmiešame s jablkovým a hruškovým pretlakom v pomere 1 : 2 : 1. Jablkový a hruškový pretlak pripravíme osobitne z očistených, umytých a nadrobno pokrájaných plodov, ktoré pred pretretím rozvaríme v malom množstve vody. Zmes potom odparujeme a sladíme pridaním kryštálového cukru (600 g na 1 kg pôvodného pretlaku) ďalej zahusťujeme asi 5 – 10 minút. Počas celého procesu pretlak intenzívne miešame. Hotovú marmeládu nalejeme do pohárov a voľne chladíme pri izbovej teplote.
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ