Ako dlho piecť kura: Objavte ideálny čas pečenia

Kuracie mäso je jednou z najuniverzálnejších hlavných ingrediencií, ktoré môžete použiť v kuchyni. Existuje mnoho verzií jeho prípravy a keď preferujete práve pečenie, určite sa vám budú hodiť nasledujúce informácie. Ako dlho piecť kura, či už sa ho rozhodnete upiecť vcelku alebo porcované? Zistite to teraz s nami a objavte ideálny čas pečenia.

Dôležitosť dĺžky pečenia pri príprave kuracieho mäsa

Pri pečení kuracieho mäsa je správne časovanie kľúčové pre dosiahnutie dokonalého výsledku. Nech už pripravujete celé kurča, kuracie stehná alebo prsia, dodržiavanie správneho času pečenia je nevyhnutné pre zachovanie šťavnatosti a chuti mäsa. Správna tepelná úprava taktiež zabezpečuje zničenie baktérií, ktoré môže kuracina potenciálne obsahovať (napr. salmonela).

ako dlho piecť kura
Foto: pexels.com

Aký čas na prepečenie potrebujú kuracie stehná či prsia?

Kuracie stehná majú väčšiu hustotu mäsa, a preto vyžadujú dlhší čas pečenia. Odporúča sa pečenie pri teplote 180°C po dobu približne 40 až 50 minút, v závislosti od veľkosti stehien. Kuracie prsia sú jemnejšie a rýchlejšie sa prepečú. Odporúča sa pečenie pri teplote 180°C po dobu približne 25 až 30 minút. Je však dôležité sledovať vnútornú teplotu mäsa pomocou teplomera, ktorá by mala dosiahnuť minimálne 74°C , aby sa zabezpečila bezpečná konzumácia. Radi by ste vyskúšali exotiku v spojení s kuracím mäsom? Pochutnajte si na zapečených kuracích prsiach s ananásom.

ako dlho piecť kura
Foto: pexels.com

Ako dlho piecť kura v celku?

Pri pečení celého kurčaťa je dôležité poznať jeho váhu, čím väčšie kurča, tým ho nechajte v rúre dlhší čas. Preto, ak máte napríklad 1,5 kilogramové kurča, čas pečenia by mal byť približne 90 minút. Ak používate pri pečení teplomer, dbajte na to, aby vnútorná teplota mäsa dosiahla 82°C. Vložte teplomer na rôzne miesta, pričom sa osobitne zamerajte na kuracie prsia a stehná, ktoré sú najhrubšími časťami kurčaťa. Pri plnenom kurčati sa čas pečenia navýši v priemere o pol hodiny. 1,5 kilogramové plnené kura tak potrebuje na prípravu približne dve hodiny, jeho vnútorná teplota by mala dosahovať taktiež 82°C. Túžite si pripraviť dokonalé pečené kura s chrumkavou karamelovou kožou? Určite vyskúšajte náš recept na kura na pive.

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ