Ako upiecť šťavnaté kura v celku? Spoznajte overené techniky
Pečené kurča je obľúbená nedeľná klasika mnohých domácností. Viete však ako upiecť dokonalé šťavnaté kura vcelku bez toho, aby ste mali presušené prsia a nedopečené stehná? Pozrite sa s nami na tieto rokmi overené postupy.
Úspech číslo jedna pre šťavnaté kura: nasolenie
Ak máte na pláne v nedeľu podávať na obed pečené kura, myslite na jeho prípravu ešte deň vopred. Aspoň 24 hodín dopredu celé kurča nasolíme zvonka aj zvnútra. Soľ má schopnosť denaturovať bielkoviny, čo znamená, že oddeľuje od seba svalové vlákna, čím vzniká priestor pre zachytenie šťavy v mäse. To zabezpečí, že na stole budete podávať šťavnaté mäso a koža bude chrumkavá.
Ak chcete pripravovať len kuracie prsia, rozhodne pozrite na tipy ako ich pripraviť tak, aby neboli presušené.
Soľný kúpeľ pre šťavnaté kura
Technika v gastronomickom svete známa ako – brining. Ide o prastarú techniku, ktorá spočíva v naložení suroviny po určitú dobu v soľnom náleve. Najčastejšie je táto technika používaná pre hydinové mäso a ryby, ale je možne „brinovať“ aj zeleninu. Pre dokonalé kura plné šťavy je potrebný 3 % roztok soli (30 g soli na 1 liter vody), do ktorého na 24 hodín ponoríte celé kura. Dôležité je, aby bolo kura celé ponorené v sklenenej alebo nerezovej nádobe. Vodu môžete pred prípravou prevariť a nechať vychladnúť pre zabránenie množenia baktérií.
Po tom, čo bolo kurča marinované 24 hodín v soľnom roztoku je dôležité, aby ste kura dôkladne osušili od tekutiny a nechali ho ešte niekoľko hodín (kľudne ďalších 24) odležať v chlade. Ak chcete môžete do tejto vody pridať aj bylinky a koreniny, avšak to si kľudne môžete nechať až na samotné pečenie a tieto ingrediencia vložiť do vnútra kurčaťa.
Nuž a ako dlho piecť kura? To sme napísali práve v tomto článku.
Zviazanie špagátom
Tento tip môžete použiť v kombinácií s dvomi vyššie uvedenými radami. Teda ak máte čas na marinovanie kurčaťa v soli alebo v náleve. To, že kurča previažete dokopy zabezpečí počas pečenia lepšie rozloženie teploty v mäse a zabráni úniku šťavy.
Kura položte prsiami nahor, stehná majte smerom ku sebe. Zospodu pŕs veďte špagát cez krídla (ak ste ich neodrezali pred pečením) popri bokoch kurčaťa až ku slabinám stehien. Špagát obmotajte pri chrupavkách, ktoré spojíte a zaviažete povrazom. Použite kuchársky špagát na pečenie alebo klasickú bielu nefarbenú niť na šitie. Kurča rovnomerne potrite olejom a posypte koreninami.
Rozkrojenie kurčaťa pre rovnomerné prepečenie
Pokiaľ nemáte čas na naloženie do soli či soľného nálevu, môžete kurča jednoducho zbaviť chrbtovej kosti. Nožnicami na hydinu alebo veľkým ostrým nožom sa nechajte viesť popri chrbtovej kosti, tú odstráňte a kurča na plech roztiahnite do tzv. „motýľa“.
Nuž a ak na prípravu a pečenie celého kurčaťa nemáte čas, no máte doma kura vcelku mohlo by vás zaujímať ako si kurča doma naporciovať ako profesionál. Alebo čo tak vyskúšať perfektné chrumkavé kuracie stripsy bez vyprážania?
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ