Ako upiecť chlieb: Jednoduchý postup, ktorý zvládne každý

Kto by nemiloval vôňu čerstvo upečeného domáceho pečiva. Piecť vlastný chlieb je určite jednou z najpotešujúcejších aktivít v kuchyni. Určite nám dáte za pravdu, že čerstvý domáci chlieb s chrumkavou kôrkou a vláčnou striedkou je niečo úplne iné ako ten kupovaný v obchode. Ako upiecť chlieb? Nasledujte krok za krokom náš postup, ktorý zvládnu aj úplní začiatočníci.

Ako upiecť chlieb správne? Nepodceňte prípravu kvásku

Pri pečení domáceho chlebíka začnite neunáhlenou prípravou kvásku. Kvas je základom chlebového cesta a zabezpečuje jeho kysnutie, no podieľa sa aj na jeho chuti. Môžete si pripraviť vlastný kvások alebo použiť instantné sušené droždie, ktoré nájdete na pultoch obchodov. Nasledujte presné inštrukcie pre prípravu kvasu podľa typu, ktorý sa rozhodnete použiť. Chlebové cesto vám pekne vyrastie len s dobre zapracovaným kváskom.

ako upiecť chlieb
Foto: Pexels

Prichystajte si zmes ingrediencií do väčšej misky

Ak nie ste milovníkom váženia prísad, vyskúšajte našu hrnčekovú metódu: 4 hrnčeky hladkej múky T 650, 1 čajová lyžička soli, 2 hrnčeky vody a 15 gramov droždia.

Do veľkej misky si pripravte zmes všetkých potrebných suchých ingrediencií. Základom zmesi je vždy múka (je na vás či zvolíte celozrnnú, žitnú, špaldovú alebo bielu), ktorú môžete kombinovať so soľou, cukrom a inými prísadami podľa vašej chuti. Zvlášť opatrní buďte, keď použijete bezlepkovú múku, nakoľko má pri spracovaní a aj vo výsledku odlišné vlastnosti od bežných druhov múky. Do zmesi na chlebové cesto taktiež môžete pridať rôzne semienka alebo otruby. Pridajte do zmesi pripravený kvas a postupne pridávajte vodu, miešajte cesto rukou (odporúčame) alebo pomocou kuchynského robota, až kým nevznikne hladké a elastické cesto bez hrudiek.

Kysnutie cesta potrebuje čas

Hotové cesto premiestnite na pomúčenú dosku alebo do misky a prikryte ho utierkou. Nechajte cesto kysnúť na teplom mieste, aby sa jeho objem zdvojnásobil. Tento proces môže trvať niekoľko hodín, záleží to od druhu kvasu, ktorý ste použili a teploty okolia. Keď cesto dostatočne vykysne, premiestnite ho na dosku a jemne ho premieste, aby ste odstránili všetky vzduchové bubliny. Potom tvarujte cesto podľa vášho želania. Môžete ho dať do chlebovej formy alebo vytvarovať tradičný okrúhly chlieb. Existuje aj špeciálna forma na chlebové cesto, nazývaná „ošatka“, vďaka ktorej získa váš chlieb na povrchu tradičný vzor.

ako upiecť chlieb
Foto: Pexels

Ako upiecť chlieb? Nezabudnite na druhé kysnutie

Po vytvarovaní chleba nechajte ho opäť kysnúť, aby sa jeho objem opäť zväčšil. Zakryte formu alebo samotné cesto utierkou a nechajte ho odpočívať na teplom mieste asi 30 až 60 minút. Tušili ste, že naše prababičky dávali cesto pri kysnutí pod perinu? Práve tak zabezpečili optimálnu teplotu a cesto im krásne vykyslo.

Na záver to najlepšie – pečenie chleba prevonia váš domov

Predhrejte rúru na správnu teplotu podľa receptu. Pred vložením chleba do rúry môžete na vrchu urobiť zarez so zubatým nožom. To umožní chlebu rozpínať sa aj počas pečenia. Vložte chlieb do rúry a pečte ho podľa času a teploty v recepte. Po upečení nechajte chlieb vychladnúť na mriežke alebo doske. Určite však budete mať chuť odkrojiť si z neho ešte pokiaľ sa z neho bude pariť a potrieť ho vrstvou čerstvého masla.

Domáci chlieb je výborný ako samostatný pokrm, napríklad potretý masťou a obložený cibuľou, ale aj ako prísada k rôznym jedlám. Ideálne je ním zajedať napríklad hustý šošovicový prívarok alebo kyslú fazuľovú polievku s údeným mäsom. Prajeme dobrú chuť!

ako upiecť chlieb
Foto: Pexels

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ