Ako skladovať chlieb správne a prečo ho nedávať do chladničky?

Chlieb je základnou surovinou našej stravy a sprevádza nás naprieč kultúrami od pradávnych čias. Ako skladovať chlieb, aby zostal čo najdlhšie čerstvý, chrumkavý a chutný? Správne skladovanie chleba je kľúčové pre zachovanie jeho kvality a taktiež preto, aby rýchlo neobschol či nezačal plesnivieť. Zistite s nami, ako správne skladovať chlieb a prečo by ste ho nemali vkladať do chladničky.

Ako skladovať chlieb správne?

Skladovanie chleba v chlebníku

Dobrým miestom na skladovanie chleba, ale aj ďalšieho pečiva, je chlebník. Chlebník chráni chlieb pred priamym slnečným žiarením a udržuje stabilnú vlhkosť, čo pomáha zachovať čerstvosť. Chlebníky však po väčšine nie sú úplne vzduchotesné. Obschýnaniu pečiva či chleba v nich teda nezabránite úplne. Na druhej strane stále je tu možnosť vložiť chlieb do chlebníka v papierovom vrecku. Tým sa jeho trvanlivosť a najmä zachovanie kvality podstatne predĺži.

Skladovanie chleba v papierovom vrecku

Ak nemáte chlebník, môžete chlieb zabaliť len do papierového vrecúška a uchovávať ho na suchom a tmavšom mieste. Papierové vrecúško umožní vzduchu cirkulovať, čo je dôležité pre zachovanie chrumkavosti bochníka. Ak však použijete papierové vrecko s priesvitnou perforovanou časťou z obchodu, chlieb aj pečivo vám pri tomto type uskladnenia vyschne podstatne skôr, ako v chlebníku. Vysušený chlieb vám však výborne poslúži na prípravu domácej strúhanky.

ako skladovať chlieb
Foto: Pixabay

Obľúbené je aj zmrazenie chleba

Ak máte veľké množstvo chleba a neplánujete ho spotrebovať v krátkom čase, môžete ho dať zmraziť. Zabaľte ho do plastového vrecúška, fólie alebo alobalu a uložte ho do mrazničky. Ak budete potrebovať mať chlieb po ruke, jednoducho ho z mrazničky vyberte a nechajte rozmraziť pri izbovej teplote. Ak nemáte čas chlieb týmto spôsobom rozmrazovať, urobte si zo zmrazených krajcov rovno hrianky.

Mohlo by vás zaujímať: Mäkkučké domáce bagety: Tento jednoduchý recept musíte vyskúšať

Prečo skladovanie chleba v chladničke nie je najšťastnejším riešením?

Chladnička je miestom, kde je nízka teplota a vysoká vlhkosť, čo môže negatívne ovplyvniť kvalitu chleba. Chladné a vlhké prostredie v chladničke môže spôsobiť, že chlieb stratí svoju chrumkavosť a skôr stvrdne. V chladničke sa navyše enzýmy obsiahnuté v chlebe aktívne rozkladajú, čo spôsobuje rýchlejšie kazenie a aj možnosť, že váš bochník napadnú plesne.

ako skladovať chlieb
Foto: Pixabay

Prečítajte si tiež: Ako upiecť chlieb: Jednoduchý postup, ktorý zvládne každý

Gurman TIP: Ideálnym spôsobom, ako skladovať chlieb je zabaliť peceň najprv do papierového vrecka, bez priehľadnej časti a následne ovinúť ešte okolo takto zabaleného chleba čistú kuchynskú utierku. Takto chlieb uchránite pred obschnutím a na druhej strane vzduch cez papier a bavlnu môže cirkulovať, čiže sa pri uskladnení nebude tvoriť vlhkosť spôsobujúca plesnenie.

Teraz, keď už viete ako skladovať chlieb správne, nič vám nebráni natrieť si na čerstvý krajec naše výborné domáce nátierky či bylinkové maslo s medvedím cesnakom.

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ