
Zaváranie jabĺk je jedným z najlepších spôsobov, ako si uchovať chuť jesene na celý rok. Ako zavariť jablká na zimu? Stačí pár jednoduchých krokov a vaše jablká budú pripravené na použitie do koláčov, kompótov alebo len tak na maškrtenie. Poďme sa na to spoločne pozrieť!
Jablká sú šťavnaté, plné vitamínov a prirodzene sladké. Ak preferujete zdravšiu alternatívu alebo sa vyhýbate nadbytočným sladidlám, máme pre vás skvelú správu: jablká môžete zavariť aj bez cukru, pričom si zachovajú svoju chuť, farbu aj výživovú hodnotu.
Ako zavariť jablká?
Ingrediencie:
- Čerstvé jablká – najlepšie sú sladké a šťavnaté odrody, ako napríklad Gala, Fuji, Jonagold alebo Golden Delicious.
- Vodu – na prípravu jemného nálevu.
- Poháriky na zaváranie – čisté, sterilizované a pripravené na naplnenie.

Postup zavárania jabĺk bez cukru:
- Najskôr jablká dôkladne umyte a ošúpte. Potom ich nakrájajte na štvrťky alebo menšie kúsky, pričom odstráňte jadrovníky. Ak máte radi jemnejšiu textúru, môžete jablká nakrájať na tenké plátky.
- Aby ste zabránili tomu, aby jablká po zaváraní zhnedli, je dobré ich krátko blanšírovať. Stačí ich ponoriť na pár minút do vriacej vody a následne rýchlo schladiť v ľadovej vode. Tento krok zachová ich farbu aj textúru.
- Keďže nezavárate s cukrom, postačí vám obyčajná voda. Ak chcete, môžete pridať trošku citrónovej šťavy, ktorá nielen podporí chuť jabĺk, ale aj pomôže zabrániť ich hnednutiu. Do hrnca nalejte vodu (približne 1 liter na 1 kg jabĺk) a priveďte ju k varu. Pokojne môžete pridať aj tyčinku škorice alebo klinčeky pre jemnú vôňu a chuť.
- Sterilizované poháre naplňte pripravenými kúskami jabĺk. Snažte sa ich do pohárov naukladať čo najviac, aby ste maximalizovali priestor. Potom jablká zalejte horúcim nálevom tak, aby boli úplne ponorené. Nechajte si malú rezervu na vrchu pohára – asi 1 cm od okraja.
- Poháre dôkladne uzavrite a vložte do zaváracieho hrnca alebo veľkého hrnca naplneného vodou. Zavárajte pri teplote 85 °C približne 20-30 minút (čas závisí od veľkosti pohárov). Potom ich opatrne vyberte a nechajte postupne vychladnúť.
Prečítajte si tiež: Paradajky s cesnakom: Výborné dochucovadlo pre vaše recepty
Gurman TIP: Pri zaváraní jabĺk bez cukru je dôležité vybrať kvalitné, sladké odrody jabĺk, ktoré prirodzene obsahujú dostatok cukrov na to, aby nálev nebol kyslý. Ak máte pocit, že jablká chutia kyslo, môžete pridať trochu medu alebo javorového sirupu.

Načo si dať pozor, keď zavárate jablká bez cukru?
Cukor v tradičných receptoch slúži ako konzervačný prostriedok, no ak jablká zavárate bez cukru, dbajte na to, že poháre máte dôkladne sterilizované a zaváranie prebehne správne. Zavárané jablká by sa mali skladovať na tmavom a chladnom mieste, ideálne v komore alebo v chladničke, aby vydržali čo najdlhšie.
Vyskúšajte tiež: Čo s jablkami? Pripravte si jablkové maslo, ktoré nenájdete v obchode
Zaváranie jabĺk bez cukru je skvelou voľbou pre tých, ktorí sa snažia obmedziť rafinované cukry v strave alebo pre tých, ktorí preferujú čistejšie, prírodné chute. Takto zavarené jablká využijete ideálne nielen do dezertov, ale aj ako zdravý snack pre deti. Môžete ich pridať do jogurtu, kaše alebo použiť pri pečení koláčov.
Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Šťavnatá malinová bábovka – sladké potešenie pre každú príležitosť
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ