Najlepšia praženica: Premeňte ju z raňajok na výbornú večeru

Nadýchané a dobre pripravené miešané vajíčka môžu byť výnimočným jedlom nielen na raňajky, ale aj na večeru. Najlepšia praženica sa vám podarí, ak budete postupovať podľa našich overených tipov a trikov, s ktorými bude chutiť aj toto jednoduché jedlo ako od šéfkuchára.

Najlepšia praženica – recept

Ingrediencie:

  • 4 vajcia
  • 1 polievková lyžica mlieka
  • soľ a korenie podľa chuti
  • kúsok 82% masla

Postup:

  1. Pred začatím smaženia vajcia rozbite do misky. Pridajte k nim mlieko a dobre ich vidličkou vyšľahajte, pokial nevznikne homogénna zmes.
  2. Do vaječnej zmesi pridajte soľ a čerstvo pomleté čierne korenie.
  3. Na prípravu praženice rozhodne použite panvicu s nelepivým povrchom, určite ju uprednostnite pred riadom z nehrdzavejúcej ocele. Oceľové hrnce a panvice sa taktiež nehodia na prípravu týchto ďalších štyroch surovín.
  4. Pred vložením vajec na panvicu ju dobre predhrejte a jej povrch vymastite kúskom masla. Ak nechcete, aby sa maslo príliš rýchlo prepražilo, pridajte pár kvapiek vhodného oleja.
  5. Nalejte vajcia do predhriatej panvice. Pomaly miešajte, aby sa vytvorili mäkké hrudky.
  6. Najlepšia praženica by mali byť vlhká a krémová. Na priamom ohni stačí vajíčkam pár sekúnd, nakoľko varenie pokračuje aj po odstavení zo zdroja tepla. Vajíčka sa zatiahnu, aj keď sporák vypnete a praženicu necháte odpočívať na horúcej panvici. S touto fintou vašu praženicu nepresušíte.

najlepšia praženica
Foto: Pixabay

Gurman TIP: Na prípravu dokonalej praženice môžete vyskúšať aj ďalší overený postup. Vylejte vajíčka na vymastenú, jemne rozpálenú panvicu, ako keby ste išli pripravovať volské oká. Následne pomaly premiešavajte len bielka, pokiaľ nedosiahnete ich hrudkovitú konzistenciu. Vypnite horák a žĺtka do bielok vmiešajte už len na zostatkovom teple.

Prečítajte si tiež: Jednoduchý recept na vajíčkovú nátierku

Ako premeniť raňajkovú praženicu na výbornú večeru?

  1. Pridajte zeleninu: Oživte miešané vajíčka pridaním nasekaných byliniek, paradajok, papriky alebo špenátu. Týmto spôsobom získate chutné a vyvážené jedlo, ktoré zasýti ako ľahká večera.
  2. Pridajte syr a šunku: Pridajte do vajec syr alebo šunku pre sýtejšiu chuť. Ementál alebo feta sú skvelou voľbou.
  3. Podávajte praženicu na pečive: Miešané vajíčka môžete servírovať napríklad na cesnakovej hrianke alebo opraženej bagete či inom pečive. Vytvoríte tak robustnejšie jedlo vhodné na rýchlu večeru.
  4. Zeleninový wrap: Zabaľte miešané vajcia do tortilly a pridajte zeleninu alebo avokádo na vytvorenie chutného a lahodného jedla. Wrap môžete ochutiť aj našim výborným dresingom z kyslej smotany.
  5. Pridanie mäso a/alebo údeniny: Doprajte si na večeru miešané vajíčka s pridaním klobásy, slaniny alebo kuracieho mäsa pre sýtejší pokrm s extra dávkou bielkovín.

najlepšia praženica
Foto: Pixabay

Mohlo by vás zaujímať: Chlieb vo vajíčku na sladko: Skvelý recept, na ktorý využijete aj veku či knedľu

S týmito tipmi a trikmi sa vám podarí najlepšia praženica, ktorú môžete poľahky premeniť z tradičného raňajkového jedla na výnimočne chutnú večeru. Máte radi aj varené vajíčka? Zistite s nami, ako dlho ich variť, aby ste vždy dosiahli perfektný výsledok.

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ