Jablkový koláč ako od babičky: V čom tkvie jeho tajomstvo
Jablkový koláč, taký, aký robievala vaša babička, nie je len sladkou dobrotou, ale aj kulinárskou cestou do minulosti, kde sa jedlo vyrábalo so starostlivosťou, bez presných meraní a s ingredienciami pripravenými s láskou. V čom tkvie tajomstvo výborného jablkového koláča, ktorý chutí ako ten z detstva? Poďme to spoločne zistiť.
Čo dáva jednoduchému receptu na jablkový koláč jeho výnimočnú chuť a špeciálny charakter? Základ chuti tohto sladkého receptu tkvie najmä v použitých surovinách.
Jablkový koláč – aké suroviny použiť na jeho prípravu?
Čerstvé a lokálne jablká
Prvé tajomstvo prípravy dokonalého jablkového koláča spočíva v použití čerstvých a lokálnych jabĺk. Naši predkovia si vždy vyberali plody z miestnych sadov alebo si ich sami dopestovali. To dupľom platí, ak ide o tak typickú surovinu pre naše končiny, ako sú jablká. Čerstvé jablká dodávajú koláču nie len jeho výraznú chuť, ale aj šťavnatosť. Dbajte preto na ich lokálny pôvod.
Výber správnej odrody jabĺk
Nie všetky jablká sú po tepelnej úprave rovnaké a majú totožné vlastnosti. Vaša babička určite otestovala viac odrôd jabĺk pri príprave tohto receptu, pokiaľ našla tie pravé. Vo všeobecnosti však platí, že je ideálne odrody do plnky nakombinovať, a teda použiť mix jabĺk. Kombinácia kyslých jabĺk (napr. Granny Smith) a sladkých (napr. Fuji) pridá do koláča komplexnosť chuti. Skúste pridať do jablkovej náplne koláča aj hrozienka či orechy
Voňavé koreniny
Jablkový koláč ako od babičky má v ceste niečo, čo mu dodáva osobitný nádych. Určite použite škoricu, mletý klinček a muškátový oriešok – tieto korenia nie len zvýraznia chuť jabĺk, ale podieľajú sa aj na neodolateľnej vôňi, ktorá sa šíri po celom domove. Ak máte možnosť, použite čerstvo namleté korenie, s množstvom to však nepreháňajte.
Mohlo by vás zaujímať: Mäkkučké domáce bagety: Tento jednoduchý recept musíte vyskúšať
Čo dodá jablkovému koláču potrebnú vláčnosť?
Jablká samé o sebe napomôžu vláčnosti cesta. Ak chcete mať však istotu, že cesto nebude suché, použite na preliatie jablkového koláča trochu kompótovej šťavy alebo sirupu z čerstvých jabĺk. Do cesta môžete pridať aj šálku jogurtu alebo kyslej smotany. Tento postup dodá koláču nielen vlhkosť, ale aj jemnú kyslosť.
Navnadili sme vás pripraviť si dokonalý jablkový koláč ako od babičky, ktorý vás svojou lahodnou chuťou prenesie do detstva? Potom určite vyskúšajte náš recept na jablkový koláč.
Prečítajte si tiež: Pain au Chocolat: Vyskúšajte krehké francúzske pečivo ku káve
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ