Čo s jablkami? Pripravte si jablkové maslo, ktoré nenájdete v obchode
Neviete, čo s jablkami? Ak premýšľate nad tým, ako zužitkovať vašu bohatú úrodu jabĺk, máme pre vás skvelý recept na jablkové maslo. Výroba jablkového maslového krému je ideálnym spôsobom, ako využiť jablká a zakonzervovať ich na ďalšie použitie. Navyše výroba jablkového masla nádherne rozvonia vašu domácnosť a na pultoch obchodov by ste ho našli len ťažko.
Čo s jablkami? Jablkové maslo vám ulahodí chuťou aj vôňou
Jablkové maslo sa vyrába pomalým varením pretlačených jabĺk, ktoré sa varia viac ako hodinu. Cukry v jablkách sa počas varenia skaramelizujú, čo dodáva jablkovému maslu jeho bohatú, sladkú chuť a tmavú farbu.
Na rozdiel od toho, čo názov naznačuje, v jablkovom masle nie je „maslo“. Názov pochádza z jeho hladkej a krémovej konzistencie, ktorá ulahodí vašim chuťovým bunkám, napríklad keď ho budete podávať na čerstvom chlebe, ktorý potriete obyčajným maslom.
Jablkové maslo, ako na jeho prípravu
Jablkové maslo je v podstate koncentrovaná a ochutená verzia jablkového pyré. Nasledujúci recept vás očarí jeho sladko-kyslou chuťou, ktorá sa hodí ako k sladkým, tak k slaným pokrmom z mäsa. Ak preferujete sladšiu chuť, odporúčame zredukovať množstvo jablčného octu a pridať viac cukru.
Ingrediencie:
- 2 kilogramy jabĺk vhodných na varenie
- 1 šálka jablčného octu
- 2 šálky vody
- Cukor (približne 4 šálky)
- 2 čajové lyžičky kvalitnej škorice
- 1/2 čajovej lyžičky mletých klinčekov
- 1/2 čajovej lyžičky nového korenia
- 1 čajová lyžička citrónovej kôry
- 3 polievkové lyžice citrónovej šťavy
- štipka soli
Postup:
Rozrežte jablká na štvrtiny bez toho, aby ste ich lúpali alebo vyberali ich jaderník. Väčšina pektínu, ktorý je potrebný na zahustenie, sa nachádza práve v jadre jablka a šupky pridajú jablkovému maslu chuť. Odstráňte iba poškodené časti jabĺk.
Vložte nakrájané jablká do veľkého hrnca, pridajte ocot a vodu, zmes zakryte, priveďte k varu, znížte teplotu a varte, kým jablká nezmäknú, čo potrvá približne 20 minút.
Následne uvarené kusy jabĺk pretlačte cez sito s väčšími otvormi, tak aby sa z nich odstránili šupky a jadrá a zostalo vám len čisté husté jablkové pyré.
Pyré „odvážte“ pomocou hrnčekov a pridajte 1/3 až 1/2 šálky cukru na každý hrnček jablkovej kaše. Miešajte, pokiaľ sa cukor nerozpustí. Ďalej pridajte škoricu, mleté klinčeky, nové korenie, citrónovú kôru, citrónovú šťavu a štipku soli. Ochutnajte a prípadne dochuťte podľa vašich preferencií.
Následne povarte jablkové maslo v nezakrytom hrnci na stredne nízkej teplote. Varte, pokiaľ zmes nebude hustá, hladká a tmavohnedá (približne 1 až 2 hodiny). Počas varenia si dávajte pozor na to, aby sa zmes nepripálila o dno hrnca. Po dovarení môžete ešte jablkové maslo dosladiť.
Gurman TIP: Nechajte jablkové maslo dva dni odpočívať, predtým ako si ho vychutnáte. Ihneď po dovarení môže mať pomerne ostrú chuť. Po niekoľkých dňoch jeho chute lepšie splynú a prepoja sa.
Mohlo by vás zaujímať: Jablkový koláč ako od babičky: V čom tkvie jeho tajomstvo
Odhaľte viac receptov, ktoré vám pomôžu, keď neviete čo s jablkami. Pripravte si tradičný krehký jablkový koláč alebo ak túžite po netradičnejšom recepte, je tu pre vás jablkové želé s bazalkou.
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ