Čo na obed pre deti? Objavte chutné recepty na letné prázdniny

Iveta Vargovič


gurman.zoznam.sk

Leto je tu a deti sa konečne môžu tešiť na všetky prázdninové dobrodružstvá. S letom však prichádza aj otázka: „Čo na obed pre deti?“ Ak hľadáte inšpiráciu na výživné a chutné jedlá pre vaše ratolesti či vnúčatá, máme pre vás skvelé tipy. Batatové placky, kuracie nugetky bez smaženia, mac and cheese, špagety s mäsovými guľkami a slivkové gule zo zemiakového cesta – to všetko sú jedlá, ktoré nielen zasýtia, ale aj potešia detičky na tanieri. Poďme sa na ne pozrieť bližšie!

Čo na obed pre deti? 5 chutných a výživných receptov na letné prázdniny

1. Batatové placky: Farebný a chutný obed plný vitamínov

Batatové placky sú vynikajúcou alternatívou k tradičným zemiakovým plackám. Bataty sú bohaté na vitamíny A a C. Navyše majú prirodzene sladkú chuť, ktorá detským jazýčkom veľmi chutí. Placky sú jemné, chrumkavé a ich výrazná oranžová farba ich robí aj vizuálne atraktívnymi.

Na prípravu batatových placiek nastrúhajte bataty a zmiešajte ich s trochou múky, vajíčkom a koreninami. Pre extra chuť môžete pridať aj nastrúhanú mrkvu alebo cuketu. Placky pečte na panvici alebo v rúre, kým nebudú krásne zlatisté. Podávajte ich s jogurtovým domácim dresingom alebo bylinkovým tvarohom. Toto jedlo je nielen výživné, ale aj rýchle a jednoduché na prípravu. Celý FOTORECEPT na batatove placky pre najmenších nájdete TU.

Batatové placky pre najmenších
Foto: Gurman

2. Kuracie nugetky bez smaženia: Zdravé a chutné mäsko pre malých gurmánov

Kuracie nugetky sú jedným z najobľúbenejších detských jedál, no tradične sa pripravujú smažením, čo nie je veľmi zdravé. Naša verzia je však pečená, čo ich robí oveľa zdravšími. Kuracie prsia nakrájajte na malé kúsky, obaľte ich v zmesi strúhanky a parmezánu a pečte v rúre do zlatista. Na obaľovanie môžete použiť aj kukuričné cornflakes či panko strúhanku.

Pečením sa zachová šťavnatosť kuracieho mäsa a zníži sa množstvo tuku. Nugetky môžete podávať s domácou paradajkovou omáčkou alebo jogurtovým dipom. Pre ešte zdravší obed pridajte na tanier dávku čerstvého šalátu. Deti si tak pochutnajú na niečom chutnom a vy budete spokojní, že ste im pripravili zdravé jedlo. Celý FOTORECEPT na kuracie nugetky bez smaženia objavíte TU.

Kuracie nugetky bez smaženia
Foto: Gurman

3. Mac and Cheese: Klasika, ktorá nikdy nesklame

Mac and Cheese je obľúbené jedlo, ktoré deti jednoducho milujú. Kombinácia cestovín a krémovej syrovej omáčky je zaručený hit. Toto jedlo je nielen chutné, ale aj výživné, keď ho pripravíte s kvalitnými ingredienciami.

Cestoviny uvarte do mäkka a zmiešajte ich so syrovou omáčkou pripravenou z masla, múky, mlieka a veľkej dávky strúhaného syra. Pre zdravšiu verziu môžete použiť celozrnné cestoviny a do omáčky pridať ešte za hrsť nastrúhanej mrkvy alebo čerstvého špenátu. Deti si pochutnajú na syrovej klasike a vy im nenápadne naservírujete aj porciu zeleniny. Celý recept na Mac and Cheese aj s foto postupom nájdete TU.

Mac and cheese
Foto: Gurman

4. Špagety s mäsovými guľkami: Talianská chuťovka aj pre škôlkarov či školákov

Špagety s mäsovými guľkami sú obľúbeným jedlom, ktoré kombinuje šťavnaté mäsové guľky s jemnými špagetami a sladkastou paradajkovou omáčkou. Mäsové guľky môžete pripraviť z hovädzieho alebo mletého morčacieho mäsa, ktoré zmiešate s bylinkami, strúhankou a vajíčkom. Guľky pečte v rúre alebo na panvici do zlatista.

Omáčku pripravíte jednoducho: na oleji orestujte cibuľu a cesnak, pridajte paradajkový pretlak, bazalku a oregano. Vložte mäsové guľky do omáčky a nechajte ich nasiaknuť všetky chute. Podávajte so špagetami a posypte strúhaným parmezánom či eidamom. Toto jedlo je výdatné a dodá deťom energiu na celý deň. Celý recept na špagety s mäsovými guličkami a paradajkovou omáčkou nájdete TU.

Špagety s mäsovými guličkami a paradajkovou omáčkou
Foto: Gurman

5. Slivkové gule zo zemiakového cesta: Sladký obed pre vyberavé jazýčky

Slivkové gule zo zemiakového cesta sú tradičným sladkým jedlom, ktoré poteší nielen deti, ale aj dospelých. Ich príprava je síce trochu náročnejšia, ale výsledok stojí za to. Gule sú mäkké, šťavnaté a plné sladkých sliviek, čo z nich robí ideálny obed alebo dezert.

Zemiakové cesto pripravíte zo zemiakov, ktoré uvaríte a roztlačíte. Potom ich zmiešate s múkou, vajíčkom a soľou, kým nevytvoríte jemné cesto. Zo zemiakového cesta vytvarujte malé gule, do ktorých vložíte čerstvé slivky alebo iné sezónne ovocie (napr. marhule). Gule varte vo vriacej jemne osolenej vode, kým nevyplávajú na povrch. Nakoniec ich obaľte v strúhanke osmaženej na masle a posypte práškovým cukrom. Tento sladký obed deti nielen zasýti, ale im aj spríjemní letné dni. Celý FOTORECEPT na slivkové gule zo zemiakového cesta nájdete TU.

Prečítajte si tiež: Letné obedy do práce: Recepty, ktoré vás osviežia počas teplých dní

Slivkové gule zo zemiakového cesta
Foto: Gurman

Viac o téme:

Odporúčané recepty

Súvisiace články

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ