Čím nahradiť kypriaci prášok? 3 náhrady, ktoré fungujú

Pustili ste sa do pečenia a zrazu ste zistili, že vám chýba kypriaci prášok? Žiadny problém! Existuje niekoľko skvelých overených náhrad, ktoré vám umožnia pokračovať v pečení bez toho, aby ste museli bežať do obchodu. Pozrime sa spoločne na tri tipy, čím nahradiť kypriaci prášok, aby sa vaše pečené dobroty podarili na jednotku.

Čo je kypriaci prášok?

Prášok do pečiva, často označovaný aj ako kypriaci prášok, je v podstate chemická zložka, ktorá hrá úlohu kypridla pri procese pečenia. Jeho účelom je zväčšiť objem cesta pri pečení, najmä pri príprave korpusov a koláčov. Okrem toho kypriaci prášok prispieva k odľahčeniu samotnej konzistencie cesta, čím zabezpečuje, že vaše koláče, muffiny alebo piškótové cesto bude nadýchané a ľahké.

Počas pečenia sa z kypriaceho prášku do cesta uvoľňuje oxid uhličitý, čím sa vytvárajú malé bublinky v ceste, a to prispieva k nadýchanosti pečiva. Kypriaci prášok, je preto jednou z kľúčových ingrediencií, ktoré dodávajú vašim obľúbeným receptom výnimočný nadýchaný charakter. Čím sa dá však táto kľúčová ingrediencia nahradiť?

čím nahradiť prášok do pečiva
Foto: Pixabay

3 tipy, čím nahradiť kypriaci prášok jednoducho

Vinný kameň a jedlá sóda

Ak vám doma dochádza kypriaci prášok, nemusíte hneď robiť paniku. Existuje niekoľko zaujímavých náhrad, ktoré vám umožnia pokračovať v pečení. Jednou z overených alternatív je kombinácia 1/2 čajovej lyžičky vinného kameňa a 1/4 lyžičky jedlej sódy, takto môžete pohodlne nahradiť 1 lyžičku kypriaceho prášku.

Chystáte sa piecť? Vyskúšajte našu lahodnú čokoládovú roládu s jahodami.

Kyslá smotana a jedlá sóda

Zmes 1/2 čajovej lyžičky jedlej sódy a 1/2 čajovej lyžičky kyslej smotany je ďalšou zaujímavou náhradou, ak neviete čím nahradiť kypriaci prášok. Táto kombinácia pridá do vášho pečiva či koláčov nielen nadýchanosť, ale aj jemnú vláčnosť.

Mohlo by vás zaujímať: Čím nahradiť mascarpone? Ide to jednoducho a lacno

Ocot a jedlá sóda

Treťou známou a overenou možnosťou je nahradiť kypriaci prášok kombináciou 1/2 čajovej lyžičky jedlej sódy a 1/2 čajovej lyžičky octu. Táto alternatíva tiež prispieva k výbornej nadýchanosti a zároveň zabezpečuje, že vaše pečivo bude ľahké a chutné. Ocot so sódou sa namiesto prášku do pečiva používa bežne v mnohých receptoch na pečenie. Takže touto náhradou zaručene nič nepokazíte.

čím nahradiť prášok do pečiva
Foto: Pixabay

Mohlo by vás zaujímať: Poznáte všetky druhy octu? Zistite, ako ich správne použiť

S týmito kreatívnymi náhradami kypriaceho prášku nebudete mať problém pokračovať v pečení, aj v prípade, že vám kypriaci prášok práve v špajzy chýba. Radi pečiete? To, že to ide aj bez prášku do pečenia zistíte aj s našim sladučkým receptom na medovníkovú tortu.

Prečítajte si tiež: Celozrnná múka či klasická biela múka. Viete, ktorá sa najlepšie hodí do vášho receptu?

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ