
Ocot je v kuchynskej špajzy pre mnohých domácich kuchárom paradoxnou surovinou – vždy prítomný, ale často nedostatočne využívaný. Ocot pritom môže umocniť sladké a slané chute alebo pridať záverečný dotyk vášmu receptu a spojiť tak všetky ingrediencie jedla dohromady. Poznáte všetky druhy octu? Máme pre vás podrobný prehľad aj s tipmi, ktorý použiť pri príprave konkrétnych jedál.
Ocot je kuchynská ingrediencia, ktorá sa používa na ochutenie a konzerváciu jedál po celom svete. Má mnoho druhov a variant, pričom každý oplýva vlastnými chuťovými a aromatickými charakteristikami. Prinášame vám sprievodcu najbežnejšími druhmi octu, vrátane tipov, do ktorých jedál sa najviac hodia.
Druhy octu – podrobný prehľad
Jablčný ocot
Jablčný ocot sa stal obľúbeným v posledných rokoch v rámci sveta wellnessu. Popularitu si získal vďaka širokej škále použitia, od posilňovania vlasov, po potenciálne znižovanie hladiny cukru v krvi. Jablčný ocot má príjemnú ostrú ovocnú chuť. V kuchyni ho môžete použiť na „prelomenie“ zaúdenej chuti v BBQ omáčkach alebo sa nebojte pridať pár jeho kvapiek do marinád a dresingov. Jeho miernu kyslosť môžete využiť aj pri príprave nápojov, kokteilov a sirupov.

Ryžový ocot
Ryžový ocot je vyrobený z fermentovaného ryžového vína. Má zaokrúhlený chuťový profil a menej kyslosti než väčšina iných druhov octu. Ryžový ocot môže ochutený cukrom a soľou, čo ho robí vhodným na oživenie ryže na sushi alebo na prípravu jednoduchých omáčok na namáčanie kúskov osmaženého mäsa či tofu. Ryžový ocot taktiež pridáva jemnú sladkosť do marinád, dresingov alebo rýchlo nakladaných zeleniniek.
Mohlo by vás zaujímať: Najlepší recept na zavárané uhorky: Tajná ingrediencia
Balzamikový ocot
Zatiaľ čo väčšina octov podporuje najmä chuť iných ingrediencií v jedle, balzamikový ocot je hlavnou hviezdou mnohých receptov. Podobne ako syr Parmigiano-Reggiano, tradičný balzamikový ocot musí byť vyrobený v konkrétnej oblasti Talianska – buď v Reggio Emilia alebo v Modene. Pri jeho výrobe sa musia dodržiavať prísne výrobné smernice. Podobne ako víno, balzamikový ocot sa vyrába z hrozna a zreje v drevených sudoch. Čím dlhšie tento ocot vyzrieva, tým je sladší, hustejší a má bohatšie sfarbenie.
Stojí za to investovať do vysokej kvality balzamikového octu, aby ste dodali hĺbku jednoduchým jedlám. Pokvapkajte ním čerstvé ovocie (napr. figy), listové šaláty alebo syr burrata a bleskové predjedlo je na stole.

Červený a biely vinný ocot
Chuťové profily červeného a bieleho vinného octu sú podobné ich vinným základom. Kyslá plná chuť červeného vinného octu ho robí ideálnym na vytváranie vinaigrette dresingov alebo na ochutenie gulášov a duseného mäsa. Taktiež by mal byť vašou prvou voľbou pri nakladaní červenej cibule. Biely vinný ocot má jemnejšiu chuť než červený. Používa sa v krémových omáčkach akou je holandská omáčka, taktiež ho využijete pri príprave pikantných dresingov alebo na prípravu plnky do vajíčok.
Destilovaný biely ocot
Destilovaný biely ocot je výrobou podobný vodke, pretože pochádza z obilia, ktoré mu dodáva čistú, neutrálnu chuť. Destilovaný biely ocot je užitočný na pridanie jednoduchej kyslosti do vášho jedla. V našich končinách nájde tento ocot svoje uplatnenie najmä v prívarkoch či kyslých mliečnych polievkach. Použiť ho môžete aj do korpusov na koláče, krehkých plátov cesta, domáceho cmaru a paradajkového kečupu alebo ako pomocníka pri varení vajíčok.

Tušili ste, že pridaním octu do presoleného jedla, môžete pokrm ešte zachrániť? Odhaľte s nami ďalšie tipy, ako zachrániť presolené jedlo.
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ