Čo je kaviár a na čo si dať pri kúpe tejto lahôdky pozor?

Čo je kaviár? Kaviár, známy svojou špecifickou chuťou a luxusným vzhľadom, zaujíma výsadné miesto medzi delikatesami, no zároveň si udržuje tajomnú a vznešenú povahu. Jeho cennosť spočíva nielen v chuti, ale aj v zložitosti procesu jeho výroby. Bude kaviár aj na vašom silvestrovskom stole? Prečo je taký drahý a na čo si dať pri kúpe pozor? Na všetky otázky si zodpovieme v nasledujúcich riadkoch.

Čo je kaviár?

Kaviár je produkovaný zo zrelých, olejnatých ikier rýb jesetera. Najznámejšie a najluxusnejšie kaviáry sú pochádzajúce z druhov beluga, ossetra a sevruga. Vysoká cena kaviáru je výsledkom komplexného procesu jeho produkcie, ktorá zahŕňa aj dlhé obdobie kultivácie rýb, starostlivú extrakciu ikier a ich precízne spracovanie.

Ako kaviár sa preto smú nazývať výlučne iba ikry jesetera. Nasolené ikry iných druhov rýb dostávajú názvy podľa druhu ryby, z ktorého pochádzajú (napríklad lososí kaviár). V obchodoch sa taktiež môžete stretnúť aj s názvom nepravý kaviár.

čo je kaviár
Foto: Pixabay

Aké sú najcennejšie druhy pravého kaviáru?

Beluga kaviár

Beluga je najraritnejší a najviac vyhľadávaný typ kaviáru vôbec. Pochádza z jesetera druhu Beluga, ktorý pláva v nepoškvrnených vodách Kaspického mora, čo umožňuje tomuto kaviáru udržať si svoju výnimočnú chuť a astronomickú cenu.

  • Chuť: Krémová a lahodná s nádychom orechov
  • Veľkosť zŕn: Najväčšie z pomedzi všetkých pravých kaviárov
  • Farba: Svetlošedá až čiernošedá
  • Cena: Patrí medzi najdrahšie pochúťky na svete (cca 170eur/30g)

Ossetra kaviár

Ossetra je známy taktiež ako najpopulárnejší druh kaviáru na svete. Z celého sortimentu luxusných kaviárov je jednou z najdostupnejších možností, preto ho nájdete aj v mnohých lepších reštauráciách.

  • Chuť: Bohatá, orechová s nádychom citrusových tónov
  • Veľkosť zŕn: Stredne veľké
  • Farba: Od zlatožltej po tmavohnedú
  • Cena: Tento kaviár je menej drahý ako beluga, ale stále je považovaný za symbol luxusu (cca 60eur/30g)

Sevruga kaviár

Sevruga je ďalším typom európskeho kaviáru, ktorý stojí za porovnanie s obrovskými ikrami Belugy a Ossetry. Tieto tri typy kaviáru postavili kaviár na vrchol bohatstva a luxusu v oblasti jedla. Aj keď je najmenší z už spomínaných druhov, je plný výnimočných chutí a pochádza z Kaspického, Čierneho a Egejského mora.

  • Chuť: Intenzívna, so silnými morskými tónmi
  • Veľkosť zŕn: Najmenšie medzi všetkými pravými kaviárami
  • Farba: Svetlohnedá až tmavá.
  • Cena: Najdostupnejšia, ale stále vysoká

Mohlo by vás zaujímať: Silvestrovské jednohubky: Tipy na gurmánske pohostenie pre návštevy

čo je kaviár
Foto: Pixabay

Čo robí kaviár takým výnimočným a prečo je drahý?

Kaviár je čerstvý produkt a má obmedzenú životnosť. Jeho konzumácia sa preto vyžaduje v krátkom čase od získania ikier, čo má vplyv aj na vysoké nároky pri jeho spracovaní, uskladnení a distribúcii. Každý druh kaviáru navyše ponúka jedinečný chuťový zážitok, čo robí z kaviáru lákadlo pre gurmánov po celom svete. Proces získavania ikier a následná príprava kaviáru si vyžaduje špičkové odborné znalosti a precíznu ruku skúsených špecialistov, čo má taktiež podiel na jeho vysokej cene.

Na čo si dať pozor pri kúpe kaviáru?

Je málo pravdepodobné, že na pultoch bežných supermarketov narazíte na pravý kaviár. Ak si ho však chcete zadovážiť (napríklad v internetovom obchode alebo špecializovanej predajni), určite dbajte na to, aby mal príslušné označenie a certifikáty, ktoré svedčia o jeho pôvode a kvalite. Čerstvý kaviár má krásnu lesklú farbu a jasnú chuť. Vyhnite sa kaviáru, ktorý má nepríjemný zápach alebo zatuchnutú rybaciu chuť. Pri kúpe tak drahej pochúťky, rozhodne preferujte dôveryhodných a transparentných dodávateľov, ktorí vám môžu poskytnúť informácie o pôvode kaviáru, ktorý predávajú.

čo je kaviár
Foto: Pixabay

Ako rozpoznať pravý kaviár od jeho napodobenín?

Pri raste popularity kaviáru sa na trhu objavili jeho lacnejšie alternatívy, ale aj napodobeniny. Pokiaľ alternatívy kaviáru, akou sú napríklad ikry z lososa alebo pstruha, vám skvelo poslúžia na ozdobu chlebíčkov, jednohubiek alebo sushi, dávajte si pozor na vyslovené napodobeniny kaviáru (bez obsahu pravých ikier). Na dekorovanie pochúťok pre vašich hostí vám výborne poslúžia aj mikrobylinky.

Pozorne si preto prečítajte zloženie nepravého kaviáru, dbajte aj na obsah konzervačných látok a farbív. Vyhnite sa lacným alternatívnym produktom, ktorým často chýbajú kvalitné chuťové vlastnosti, ale môžu obsahovať aj chemické prísady. Nie je totiž výnimkou, že namiesto kaviáru si zakúpite, len umelo vytvorné škrobové napodobeniny ikier s množstvom konzervantov, soli a dochucovadiel za prehnanú cenu.

Prečítajte si tiež: Mrazené či chladené krevety: Budete prekvapení, ktoré sú čerstvejšie

Kaviár, s jeho elegantnou chuťou a bohatým kultúrnym odkazom, zostáva neoddeliteľnou súčasťou sveta luxusu. Pri výbere si dajte záležať na kvalite, certifikátoch a transparentnosti dodávateľa. Čerstvý a pravý kaviár bude zážitkom, ktorý ocení každý milovník skvelého jedla.

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ