Mrazené či chladené krevety: Budete prekvapení, ktoré sú čerstvejšie

Pri výbere kreviet do vašich receptov preferujete mrazené alebo radšej tie chladené? Chladené krevety bývajú uložené na ľade v oddelení s čerstvými rybami a inými morskými plodmi, no realita ohľadom ich čerstvosti vás môže prekvapiť. Ktoré z kreviet sú teda čerstvejšie?

Nakoľko sme krajinou, ktorá nedisponuje vlastnými zdrojmi čerstvých morských plodov, mohlo by sa na prvý pohľad zdať, že vybrať si krevety z chladiaceho pultu, je tým najlepším riešením. Naviac, tieto krevety pôsobia už na prvý pohľad sviežo a lákavo pre prípravu stredomorských receptov. Prekvapivým faktom je, že väčšina týchto „čerstvých“ kreviet, ktoré vidíte na pultoch v oddelení s rybami, sú v skutočnosti tiež len rozmrazené morské plody.

krevety
Foto: Pixabay

Prečo spôsob predaja kreviet nemá veľa spoločného s ich čerstvosťou

Tak prečo teda „čerstvé“ chladené krevety nie sú čerstvejšie ako mrazené? Dôvod tkvie v tom, že takmer všetky krevety sa krátko po ulovení zamrazia. Týmto spôsobom sa zabezpečuje, že ich čerstvosť a kvalita je zachovaná aj počas dopravy do vzdialenejších destinácií. Je to tiež praktické riešenie pre skladovanie morských plodov.

Tento postup predaja môže vytvoriť ilúziu, že kupujete čerstvé krevety, ale realita je taká, že po kúpe ich môžete konzumovať len počas nasledujúcich 2 dní. Ak chcete mať čo najčerstvejšie krevety, je pre vás najlepším riešením kúpa mrazených kreviet a následne si ich rozmrazíte priamo pred ich varením.

Mohlo by vás zaujímať: Ako dlho piecť rybu? Pomôže vám TOTO jednoduché pravidlo

krevety
Foto: Pixabay

Ako jednoducho rozmraziť krevety

Najlepší spôsob, ako rozmrazíte krevety je pod tečúcou studenou vodou. Tu ich nechajte niekoľko minút uložené v cedníku. Týmto spôsobom sa krevety rýchlo rozmrazia a následne ich máte pripravené do vášho obľúbeného receptu. Pripravte si s krevetami napríklad aj náš výborný citrónovo-krevetový šalát.

Táto malá zmena pri kúpe a výbere kreviet vám pomôže urobiť veľký rozdiel v chuti vašich jedál. Taktiež tak zabezpečíte, že všetky vaše pokrmy budú chutné a pripravené z kvalitných surovín. Aj pri kúpe mrazených kreviet však nezabudnite dobre skontrolovať ich obal, ktorý by nemal mať žiadne trhliny ani poškodenia. Obal by mal byť ideálne aj transparentný, aby ste mohli vidieť kvalitu kreviet ešte pred ich zakúpením. Venujte samozrejme pozornosť aj pôvodu a dátumu spotreby.

Prečítajte si tiež: Minimálna trvanlivosť alebo dátum spotreby. Poznáte rozdiel?

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ