Modrý alebo zelený cesnak: Je bezpečné ho jesť?

Modrý alebo zelený cesnak? Stalo sa vám už niekedy, že váš krásne biely cesnak zrazu zmenil farbu? Kuchári, ktorí do svojich receptov radi pridávajú obľúbenú aromatickú surovinu s touto nečakanou zmenou farby majú zaiste skúsenosti. Je ale takýto cesnak ešte vhodný na priamu konzumáciu alebo je nutné ho tepelne upraviť či nebodaj rovno vyhodiť? Prinášame vám odpoveď, na túto často kladenú otázku.

Zmena farby cesnaku – fascinujúci príklad chémie v praxi

Farba cesnaku sa mení na modrú alebo zelenú v dôsledku chemickej reakcie medzi alicínom, zlúčeninou, ktorú obsahuje cesnak a síranmi. Sírany sa nachádzajú v zanedbateľnom množstve napríklad aj v pitnej vode. Alicín sa uvoľňuje, keď cesnak nakrájate alebo inak poškodíte jeho textúru. Keď spomínaný alicín príde do kontaktu so síranmi, dochádza k chemickej reakcii, ktorá vedie k vzniku modrej alebo zelenej farby. Vplyv na zmodretie alebo zozelenenie cesnaku môže mať aj jeho čerstvosť (starší zmení farbu skôr), olúpanie alebo nakladanie do kyslých nálevov.

modrý zelený cesnak
Foto: Pexels

Je modrý alebo zelený cesnak bezpečný na konzumáciu?

Áno, modrý alebo zelený cesnak je úplne bezpečný na konzumáciu a môžete ho tak jesť bez akýchkoľvek obáv. Farba sa mení v dôsledku prirodzených chemických reakcií a neznamená, že je cesnak pokazený alebo škodlivý pre vaše zdravie. Je však možné, že chuť cesnaku bude trochu iná ako ste zvyknutí, ale neodrazí sa to na zdravotných benefitoch tejto potraviny.

Ako predchádzať zafarbeniu cesnaku?

Ak chcete zabrániť tomu, aby váš cesnak zmenil farbu, mali by ste ho v prvom rade určite skladovať na suchom a chladnom mieste. Ak cesnak vystavíte vlhkosti alebo teplu, môže to urýchliť chemickú reakciu, ktorú spomíname v predchádzajúcich riadkoch. Ak cesnak nakrájate, pokúste sa ho spotrebovať čo najskôr, aby ste minimalizovali jeho kontakt s kyslíkom. Odporúčame vám skladovať cesnak v uzavretej vzduchotesnej nádobe, aby jeho farba zostala nezmenená čo najdlhšie.

modrý zelený cesnak
Foto: Pexels

Modrý alebo zelený cesnak je jednoduchým a zaujímavým príkladom toho, ako funguje chémia v našich kuchyniach. Ak si cesnak našiel cestu aj do tej vašej a radi ním rozmaznávate vaše chuťové bunky, máme pre vás pár tipov na vynikajúce recepty. Vyskúšajte cesnakové slimáky s maslom, s ktorými zažiarite aj pred nečakanou návštevou alebo stavte na klasiku a vykúzlite si lahodnú cesnakovú krémovú polievku.

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ