
Nemáte radi chuť cesnaku? Tak to ste ešte zrejme nevyskúšali cesnak upiecť priamo v šupke. Pečený cesnak nie je len aromatickým a chutným doplnkom k mnohým pokrmom, ale taktiež je veľmi jednoduchý na prípravu a ulahodí aj tým, pre ktorých je chuť surového cesnaku až príliš výrazná.
Pečený cesnak v šupke: Ako ho pripraviť?
Ingrediencie:
- Celý cesnak v šupke
- Extra panenský olivový olej
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Čerstvý rozmarín alebo tymian (voliteľné)

Postup:
- Predhrejte rúru na 180 stupňov Celzia.
- Odrežte vrch cesnaku, aby ste odhalili vrcholy strúčikov, ale ponechajte cesnak v šupke.
- Nakvapkajte na cesnak extra panenský olivový olej, pričom sa snažte, aby olej prenikol aj medzi jednotlivé strúčiky.
- Osoľte a okoreňte cesnak podľa vašej chuti. Ak máte k dispozícii čerstvý rozmarín alebo tymian, môžete pridať k cesnaku aj vetvičky týchto byliniek.
- Naolejovaný cesnak zabaľte do hliníkovej fólie.
- Umiestnite zabalený cesnak do rúry a pečte ho asi 40 – 45 minút alebo pokiaľ nie je mäkký, jemne hnedý a skaramelizovaný.
- Nechajte cesnak vychladnúť a potom ho môžete jednoducho vytlačíte zo šupiek a podávať.
Gurman TIP: Pridajte k cesnaku do alobalu pred pečením aj rajčiny a papriky. Po upečení zeleninu spoločne rozmixujte, pridajte krémový syr, osoľte, okoreňte a vznikne vám výborná omáčka na cestoviny plná lahodných chutí. S týmto receptom vám stačí chvíľka a výborná večera je na stole.
Mohlo by vás zaujímať: Modrý alebo zelený cesnak: Je bezpečné ho jesť?

V akých receptoch môžete využiť pečený cesnak?
Pečený cesnak vytlačený zo šupky môžete roztrieť na plátok čerstvého chleba. Keďže sa cesnak piekol aj s olivovým olejom, nepotrebujete tak na pečivo nanášať žiaden iný tuk a takto pripravená cesnaková pasta sa veľmi pohodlne roztiera na pečivo. Pečený cesnak taktiež môžete pridať do omáčok alebo polievok pre intenzívnu a hlbokú cesnakovú chuť, ktorá vám ale nespôsobí ťažobu na žalúdku.
Pečený cesnak môžete použiť ako plnku do pečeného kurčaťa v celku, pridať ho k rybe alebo ním ochutiť zeleninové vegetariánske jedlá. Pridaním roztlačeného pečeného cesnaku a strúhaného tvrdého syra do majonézy alebo smotany vytvoríte jedinečnú cesnakovú pomazánku. Odhaľte taktiež recept na výborné cesnakové uzlíky.
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ