Pečený cesnak: Lahôdka aj pre tých, čo nemajú radi chuť cesnaku

Nemáte radi chuť cesnaku? Tak to ste ešte zrejme nevyskúšali cesnak upiecť priamo v šupke. Pečený cesnak nie je len aromatickým a chutným doplnkom k mnohým pokrmom, ale taktiež je veľmi jednoduchý na prípravu a ulahodí aj tým, pre ktorých je chuť surového cesnaku až príliš výrazná.

Pečený cesnak v šupke: Ako ho pripraviť?

Ingrediencie:

  • Celý cesnak v šupke
  • Extra panenský olivový olej
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Čerstvý rozmarín alebo tymian (voliteľné)

pečený cesnak
Foto: Pexels

Postup:

  1. Predhrejte rúru na 180 stupňov Celzia.
  2. Odrežte vrch cesnaku, aby ste odhalili vrcholy strúčikov, ale ponechajte cesnak v šupke.
  3. Nakvapkajte na cesnak extra panenský olivový olej, pričom sa snažte, aby olej prenikol aj medzi jednotlivé strúčiky.
  4. Osoľte a okoreňte cesnak podľa vašej chuti. Ak máte k dispozícii čerstvý rozmarín alebo tymian, môžete pridať k cesnaku aj vetvičky týchto byliniek.
  5. Naolejovaný cesnak zabaľte do hliníkovej fólie.
  6. Umiestnite zabalený cesnak do rúry a pečte ho asi 40 – 45 minút alebo pokiaľ nie je mäkký, jemne hnedý a skaramelizovaný.
  7. Nechajte cesnak vychladnúť a potom ho môžete jednoducho vytlačíte zo šupiek a podávať.

Gurman TIP: Pridajte k cesnaku do alobalu pred pečením aj rajčiny a papriky. Po upečení zeleninu spoločne rozmixujte, pridajte krémový syr, osoľte, okoreňte a vznikne vám výborná omáčka na cestoviny plná lahodných chutí. S týmto receptom vám stačí chvíľka a výborná večera je na stole.

Mohlo by vás zaujímať: Modrý alebo zelený cesnak: Je bezpečné ho jesť?

pečený cesnak
Foto: Pixabay

V akých receptoch môžete využiť pečený cesnak?

Pečený cesnak vytlačený zo šupky môžete roztrieť na plátok čerstvého chleba. Keďže sa cesnak piekol aj s olivovým olejom, nepotrebujete tak na pečivo nanášať žiaden iný tuk a takto pripravená cesnaková pasta sa veľmi pohodlne roztiera na pečivo. Pečený cesnak taktiež môžete pridať do omáčok alebo polievok pre intenzívnu a hlbokú cesnakovú chuť, ktorá vám ale nespôsobí ťažobu na žalúdku.

Pečený cesnak môžete použiť ako plnku do pečeného kurčaťa v celku, pridať ho k rybe alebo ním ochutiť zeleninové vegetariánske jedlá. Pridaním roztlačeného pečeného cesnaku a strúhaného tvrdého syra do majonézy alebo smotany vytvoríte jedinečnú cesnakovú pomazánku. Odhaľte taktiež recept na výborné cesnakové uzlíky.

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ