Máte už doma medvedí cesnak? Pesto z neho si zamilujete

S príchodom jari príroda ožíva a my sa tak v kuchyni môžeme potešiť aj lahodnými divokými bylinkami. Jedným z takýchto jarných pokladov je aj medvedí cesnak, aromatická rastlinka, s jemnou cibuľkovou chuťou. Ak hľadáte spôsob, ako využiť medvedí cesnak, pesto z neho je skvelým nápadom. Nielenže ho využijete v mnohých receptoch, ale získate tak príležitosť objaviť jedinečné sezónne pokrmy. Vyskúšajte náš recept na chutné pesto z medvedieho cesnaku, ktoré osvieži vaše jedlá.

Medvedí cesnak: Pesto z neho pripravíte za pár minút

Ingrediencie:

  • 2 väčšie hrste čerstvého medvedieho cesnaku (dobre opláchnutého a osušeného)
  • 1/2 šálky opražených slnečnicových semienok
  • 1/2 šálky nastrúhaného parmezánu
  • 1/2 šálky extra panenského olivového oleja
  • šťava z polovice citróna
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • píniové, vlašské alebo iné oriešky (voliteľné)

medvedí cesnak pesto
Foto: Pixabay

Postup:

  1. Medvedí cesnak dobre opláchnite pod tečúcou vodou a očistite ho od korienkov. Následne osušte jeho listy pomocou papierovej utierky. Tušili ste, ako nápomocná vám môže byť papierová utierka pri skladovaní zeleniny? Zistíte to TU.
  2. Do výkonného mixéra vložte medvedí cesnak, nasucho opražené slnečnicové semienka, nastrúhaný parmezán a oriešky (ak sa ich rozhodnete pridať do receptu). Postupne pridávajte olivový olej a mixujte, pokiaľ nezískate hladkú hustejšiu pastu.
  3. Pridajte do vášho pesta šťavu z citróna, soľ a čierne korenie podľa chuti. Ešte raz zmes premixujte alebo dobre premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili.
  4. Takto pripravené pesto z medvedieho cesnaku je hotové na podávanie. Môžete ho okamžite použiť ako omáčku k cestovinám. Potrieť ním môžete aj hrianky alebo dochutiť ryžu či v ňom namarinovať do ružova pripravenú bravčovú panenku alebo ryby.

Gurman TIP: Olej do pesta pridávajte naozaj len postupne, ľahko to môžete s jeho množstvom prehnať a pesto nadobudne „vodnatú“ a riedku konzistenciu. V takom prípade pridajte do mixéra viac medvedieho cesnaku. Zvyšné pesto môžete skladovať v dobre uzavretej nádobe v chladničke. Olej, citrón a soľ v peste pôsobia ako konzervanty a pomôžu tak zachovať jeho čerstvosť.

medvedí cesnak pesto
Foto: Pixabay

Mohlo by vás zaujímať: Druhy olivového oleja: Spoznajte výhody každého z nich

Pesto z medvedieho cesnaku je vynikajúce samotné, ale môžete experimentovať aj s pridaním ďalších ingrediencií podľa vlastného vkusu. Skúste do pesta pridať aj čerstvú bazalku, špenát alebo rukolu pre dodatočnú vrstvu chutí. Navyše, ak vám prekáža výrazná chuť cesnaku, táto zelená listová zelenina vám pomôže jeho aromatickosť zmierniť.

Prečítajte si tiež: Pečený cesnak: Lahôdka aj pre tých, čo nemajú radi chuť cesnaku

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ