Cesnak v kuchyni: Čomu sa určite vyhnúť pri jeho príprave?

Cesnak je v našich zemepisných šírkach často využívanou ingredienciou pri príprave mnohých receptov. Cesnačka je dokonca určite obľúbenou polievkou mnohých Slovákov. Viete však ako správne v kuchyni pripravovať cesnak a ktoré spôsoby úpravy tejto surovine rozhodne nesvedčia?

Ako si vybrať čerstvý cesnak?

Cesnak je v obchodoch dostupný počas celého roku, preto nie je žiadne obdobie, ktoré by bolo pre kúpu tejto plodiny najtypickejším, pokiaľ sa nejedná o medvedí cesnak. Táto zelená bylinka je obľúbenou jarnou pochúťkou, z ktorej si môžete pripraviť napríklad pesto alebo cesnakovú pastu. Pri nákupe klasického cesnaku či už na trhu alebo v obchode, si vyberte plné, pevné hlavičky s tesne priliehajúcimi strúčikmi. Hlavičky, ktoré vyzerajú suchšie a ich šupka sa ľahko odlupuje, sú pravdepodobne staré. 

cesnak
Foto: Pexels

Ak rozkrojíte strúčik cesnaku a všimnete si v ňom zelenú stonku, znamená to, že cesnak už začal klíčiť a nie je už najčerstvejší. Niektorí ľudia považujú túto zelenú stonku za horkú a pálivú, ale strúčik môžete stále použiť – jednoducho pred prípravou odstráňte túto zelenú stonku. Na jar a v letných mesiacoch môžete nájsť domáci cesnak na farmárskych trhoch. Tento druh má zvyčajne pevnejšiu textúru a má miernejšiu chuť.

Ako ho jednoducho nakrájať?

Keď cesnak krájate, uvoľňujú sa z neho cukry a oleje, čo vedie k typickej lepkavosti tejto suroviny. Ak sa nechcete zaoberať manipuláciou s lepkavým cesnakom, lis na cesnak je pre vás vynikajúcim riešením. Zvyčajne je trochu náročnejšie ho následne umyť, ale rýchlo vám pomôže strúčiky premeniť na pastu. 

cesnak
Foto: Pexels

Ako správne pripraviť cesnak?

Pečenie cesnaku je jedným z najlahodnejších spôsobov, ako si ho vychutnať. Tento proces zmierni pálivosť a uvoľní cukry, čo cesnaku dodá bohatú karamelovú chuť. Hlavičku môžete upiecť v celku. Stačí odrezať vrch hlavičky cesnaku, pokvapkať ho olivovým olejom, osoliť a okoreniť a zabaliť do alobalu. Takto pripravený ho môžete ideálne využiť do domácej majonézy s pečeným cesnakom.

Čomu sa pri príprave cesnaku vyhnúť?

Spálený cesnak má veľmi charakteristickú, horkú a nepríjemnú chuť. Aby ste zabránili spáleniu cesnaku pri príprave napríklad na panvici, vždy ho pridávajte až na konci varenia. Cesnak môže byť skvelým doplnkom marinády na grilovanie, ale pretože sa ľahko spáli (najmä na grile), je najlepšie použiť celé strúčiky rovno do marinády a odstrániť ich pred začiatkom grilovania. Hoci mnohí z nás milujú jeho chuť, je to ingrediencia, ktorá by mala byť používaná s mierou. Ak je ho v jedle príliš veľa prekryje ostatné chute a vône jedla, preto ho dávkujte s rozumom. Aj keď v takej krémovej cesnakovej polievke ho nikdy nie je dosť.

cesnaková polievka
Foto: Pexels

Stalo sa vám niekedy, že vaše krásne biely strúčiky cesnaku zrazu zmenil farbu na modro-zelenú? Zistite spolu s nami, kde nastala chyba a či je možné ho konzumovať aj sfarbený.

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ