Novoročné zdravé recepty: Doprajte si ľahké a výživné menu

Nový rok je ideálnym obdobím na nový začiatok – a to nielen v živote, ale aj v kuchyni. Po sviatkoch plných ťažkých jedál a sladkostí je načase dopriať telu niečo ľahšie a výživné. Nemusíte si však odpustiť tradičné chute slovenskej kuchyne, aby ste varili zdravšie. Inšpirujte sa našimi receptami, ktoré spájajú lokálne ingrediencie s výbornou chuťou. Objavte s nami novoročné zdravé recepty.

Novoročné zdravé recepty

1. Cviklový šalát so syrom a vlašskými orechmi

Čo budete potrebovať:

  • 2 stredne veľké cvikly
  • 100 g tvrdého syra
  • Hrsť vlašských orechov
  • Olivový olej
  • Balzamikový ocot
  • Štipka soli a čierneho korenia

Postup:
Cviklu uvarte alebo upečte v alobale, potom ju ošúpte a nakrájajte na malé kocky. Následne k nej pridajte rozdrobený alebo nakrájaný syr a nasekané vlašské orechy. Na dressing zmiešajte olivový olej s balzamikovým octom, soľou a korením. Všetko premiešajte a podávajte ako samostatný chod alebo prílohu k ľahkému hydinovému mäsu. Farebný, výživný a plný antioxidantov – tento šalát sa zaručene stane hitom vašej novoročnej kuchyne.

Pripravte si s nami taktiež: Lahodný morčací mletý rezeň so syrom a sviežim uhorkovým šalátom – chutný obed pre celú rodinu

Cviklovo-zemiakový šalát
Foto: Gurman

2. Hovädzí vývar so zeleninou a špaldovými haluškami

Čo budete potrebovať:

  • 500 g hovädzieho mäsa (ideálne s kosťou)
  • 2 mrkvy, 1 petržlen, kúsok zeleru
  • Polovicu cibule
  • Soľ, čierne korenie, nové korenie, bobkový list
  • 100 g špaldovej múky
  • 1 vajce

Postup:
Najprv do veľkého hrnca vložte hovädzie mäso, pridajte očistenú zeleninu, koreniny a zalejte suroviny studenou vodou. Varte polievku na miernom ohni aspoň 3 hodiny, aby bol vývar silný. Medzitým si pripravte cesto na halušky: zmiešajte múku s vajíčkom a trochou vody. Pomocou haluškovača ich vhoďte do osolenej vriacej vody a krátko povarte. Vývar podávajte s haluškami a čerstvými bylinkami. Zdravý a sýty vývar je bezpochyby dokonalým jedlom na začiatok roka. Navyše mu špaldové halušky dodajú špeciálnu chuť.

Vyskúšajte aj náš FOTORECEPT na jedinečnú brokolicovo-pórovú polievku – v kombinácii so sušeným chedarom a aromatickými krutónmi, ktorá vás očarí.

výborné pečeňové knedličky
Foto: Pixabay

3. Sladká bodka: Jablkovo-tvarohové pité bez cukru

Čo budete potrebovať:

  • 200 g špaldovej múky
  • 100 g masla
  • 2 lyžice medu
  • 1 vajce
  • 250 g nízkotučného tvarohu
  • 2 veľké jablká
  • Škorica a hrozienka podľa chuti

Postup:
Najprv z múky, masla, medu a vajíčka pripravte cesto a nechajte ho chvíľu odležať v chladničke. Jablká nastrúhajte a zmiešajte s tvarohom, škoricou a hrozienkami. Následne cesto rozvaľkajte a vyložte ním formu, pridajte náplň a pečte na 180 °C približne 30 minút. Tento koláč je sladký, no zároveň ľahký a plný vlákniny. Táto zdravšia verzia slovenskej klasiky vás prekvapí svojou chuťou. Pripravte si s nami taktiež jablkový swirl koláč plný šťavnatých jabĺk a voňavej škorice.

Jablkový swirl koláč
Foto: Gurman

Mohlo by vás zaujímať: Čo dobré variť medzi sviatkami? 5 inšpirácií na ľahšie jedlá

Slovenská kuchyňa je plná chutných a výživných surovín. Stačí len trochu obmeniť tradičné recepty – vymeniť bielu múku či cestoviny za celozrnné, majonézu za jogurt alebo namiesto cukru použiť med. Takto si vychutnáte obľúbené jedlá bez výčitiek. Začnite nový rok s chutnými a zdravými jedlami, ktoré si obľúbi celá rodina.

Prečítajte si tiež: Blanšírovanie: Pomôže vám, ak sa snažíte zhodiť kilogramy

Viac o téme: , ,

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ