Novoročné zdravé recepty: Doprajte si ľahké a výživné menu
Nový rok je ideálnym obdobím na nový začiatok – a to nielen v živote, ale aj v kuchyni. Po sviatkoch plných ťažkých jedál a sladkostí je načase dopriať telu niečo ľahšie a výživné. Nemusíte si však odpustiť tradičné chute slovenskej kuchyne, aby ste varili zdravšie. Inšpirujte sa našimi receptami, ktoré spájajú lokálne ingrediencie s výbornou chuťou. Objavte s nami novoročné zdravé recepty.
Novoročné zdravé recepty
1. Cviklový šalát so syrom a vlašskými orechmi
Čo budete potrebovať:
- 2 stredne veľké cvikly
- 100 g tvrdého syra
- Hrsť vlašských orechov
- Olivový olej
- Balzamikový ocot
- Štipka soli a čierneho korenia
Postup:
Cviklu uvarte alebo upečte v alobale, potom ju ošúpte a nakrájajte na malé kocky. Následne k nej pridajte rozdrobený alebo nakrájaný syr a nasekané vlašské orechy. Na dressing zmiešajte olivový olej s balzamikovým octom, soľou a korením. Všetko premiešajte a podávajte ako samostatný chod alebo prílohu k ľahkému hydinovému mäsu. Farebný, výživný a plný antioxidantov – tento šalát sa zaručene stane hitom vašej novoročnej kuchyne.
Pripravte si s nami taktiež: Lahodný morčací mletý rezeň so syrom a sviežim uhorkovým šalátom – chutný obed pre celú rodinu
2. Hovädzí vývar so zeleninou a špaldovými haluškami
Čo budete potrebovať:
- 500 g hovädzieho mäsa (ideálne s kosťou)
- 2 mrkvy, 1 petržlen, kúsok zeleru
- Polovicu cibule
- Soľ, čierne korenie, nové korenie, bobkový list
- 100 g špaldovej múky
- 1 vajce
Postup:
Najprv do veľkého hrnca vložte hovädzie mäso, pridajte očistenú zeleninu, koreniny a zalejte suroviny studenou vodou. Varte polievku na miernom ohni aspoň 3 hodiny, aby bol vývar silný. Medzitým si pripravte cesto na halušky: zmiešajte múku s vajíčkom a trochou vody. Pomocou haluškovača ich vhoďte do osolenej vriacej vody a krátko povarte. Vývar podávajte s haluškami a čerstvými bylinkami. Zdravý a sýty vývar je bezpochyby dokonalým jedlom na začiatok roka. Navyše mu špaldové halušky dodajú špeciálnu chuť.
Vyskúšajte aj náš FOTORECEPT na jedinečnú brokolicovo-pórovú polievku – v kombinácii so sušeným chedarom a aromatickými krutónmi, ktorá vás očarí.
3. Sladká bodka: Jablkovo-tvarohové pité bez cukru
Čo budete potrebovať:
- 200 g špaldovej múky
- 100 g masla
- 2 lyžice medu
- 1 vajce
- 250 g nízkotučného tvarohu
- 2 veľké jablká
- Škorica a hrozienka podľa chuti
Postup:
Najprv z múky, masla, medu a vajíčka pripravte cesto a nechajte ho chvíľu odležať v chladničke. Jablká nastrúhajte a zmiešajte s tvarohom, škoricou a hrozienkami. Následne cesto rozvaľkajte a vyložte ním formu, pridajte náplň a pečte na 180 °C približne 30 minút. Tento koláč je sladký, no zároveň ľahký a plný vlákniny. Táto zdravšia verzia slovenskej klasiky vás prekvapí svojou chuťou. Pripravte si s nami taktiež jablkový swirl koláč plný šťavnatých jabĺk a voňavej škorice.
Mohlo by vás zaujímať: Čo dobré variť medzi sviatkami? 5 inšpirácií na ľahšie jedlá
Slovenská kuchyňa je plná chutných a výživných surovín. Stačí len trochu obmeniť tradičné recepty – vymeniť bielu múku či cestoviny za celozrnné, majonézu za jogurt alebo namiesto cukru použiť med. Takto si vychutnáte obľúbené jedlá bez výčitiek. Začnite nový rok s chutnými a zdravými jedlami, ktoré si obľúbi celá rodina.
Prečítajte si tiež: Blanšírovanie: Pomôže vám, ak sa snažíte zhodiť kilogramy
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ