Najobľúbenejšie slovenské jedlá: Je v TOP 5 aj to vaše?

Slovenská kuchyňa je plná chutných pokrmov, ktoré si nezískavajú nielen srdcia našincov, ale radi si na nich pochutia aj turisti pri objavovaní našej malebnej krajiny. Od šťavnatých mäsových jedál po bohaté polievky a sladké dezerty, slovenská kuchyňa ponúka široký výber jedál, ktoré určite stoja za vyskúšanie. Ktoré sú tie najobľúbenejšie slovenské jedlá? V našom článku sa pozrieme na výber TOP 5 a spoločne zistíme aj to, či sa vaše obľúbené pochúťky dostali na tento zoznam!

Najobľúbenejšie slovenské jedlá

1. Guláš

Tradičný guláš je sýte mäsové jedlo s tmavou omáčkou, ktorá je typicky hojne dochutená paprikou. V priebehu histórie sa toto jedlo s maďarskými koreňmi stalo jedným z najobľúbenejších pokrmov aj v Českej republike a na Slovensku.

Obidve krajiny si pritom vytvorili svoju jedinečnú verziu gulášu, ktorá sa mierne líši od pôvodného receptu. Obvykle recept na guláš pozostáva z hovädzieho či bravčového mäsa alebo diviny. Mäso sa orestuje či podusí spolu s cibuľou a inou zeleninou (paprika, paradajka), kým omáčka nezhustne. Existuje mnoho variantov tohto rustikálneho jedla, vrátane tých s rôznymi druhmi mäsa, redšími a hustejšími typmi omáčky, zemiakmi, rascou, majoránom a dokonca aj s klobásou či hubami.

Guláš je na Slovensku aj bežným reštauračným jedlom a tradične sa podáva s jemnými parenými knedľami alebo chlebom. Objavte náš výborný recept na guláš na čiernom pive TU.

Guláš na čiernom pive
Foto: Gurman

2. Bryndzové halušky

Bryndzové halušky sú múčnym a jednoduchých jedlom, ktoré sa tradične skladá z troch zložiek: halušiek, bryndze a slaniny. Halušky sa pripravujú z nastrúhaných surových zemiakov a múky. Druhou nevyhnutnou zložkou tohto jedla je bryndza, ktorá sa vyrába z ovčieho mlieka a je autentickou surovinou pre oblasť Liptova.

Originálna slovenská bryndza je slaná a má typickú výraznú a silnú arómu. Jej hromadne vyrábané varianty z obchodu sú obvykle miernejšie v chuti a často obsahujú určitý podiel kravského mlieka. Bryndza sa pridáva priamo do halušiek a dôkladne sa s nimi premieša.

Tretia a posledná súčasť tohto jedla je slanina, ktorá je typicky nakrájaná na kúsky, opečená na panvici a posypaná na vrch tohto sýteho jedla. Halušky sú symbolom hrdosti pre Slovákov a zosobňujú slovenskú kuchyňu takou, aká je: jednoduchá, priama a tradičná. Celý recept na bryndzové halušky nájdete TU.

Bryndzové halušky
Foto: Gurman

3. Kapustnica

Slovenská kapustnica je sýtou polievkou, ktorá sa spája najmä s Vianocami. Hlavnou ingredienciou na jej prípravu je kyslá kapusta s pridaním údených mäsových výrobkov, klobás či sušených húb alebo dokonca aj sliviek. V niektorých regiónoch sa počas Štedrého dňa podáva aj s makovými opekancami, iní si ju zvyknú pripravovať aj na Silvestra. Objavte náš lahodný recept na sviatočnú kapustnicu s mäsom TU.

Sviatočná kapustnica s mäsom - recept
Foto: Gurman

4. Šišky

Šišky sú tradične pripravené z kysnutého cesta, ktoré sa vysmaží do zlatista a chrumkava, pokiaľ vo vnútri zostáva mäkké, ľahké a vzdušné. Najčastejšie sa na Slovensku šišky podávajú posypané práškovým cukrom a s kôpkou ovocného džemu, pričom ten je umiestnený v dierke uprostred každej šišky. Typická sladká pochúťka je úzko spojená s fašiangami a obdobím pred kresťanským pôstom. Tieto lahodné vyprážané obláčiky, ktoré sú vo väčšine slovenských kuchýň známe pod rôznymi názvami, predstavujú nielen chuťovú lahôdku, ale aj symbolický krok od zimy k jarnému obdobiu. Celý recept na nadýchané šišky nájdete TU.

fašiangové šišky
Foto: Pixabay

5. Zemiakové placky

Krehké zemiakové placky patria do tradičnej slovenskej kuchyne. Pripravíte si ich z hustého cesta z nastrúhaných zemiakov, vajec, múky a rôznych korenín (napr. majoránka). Následne sa placky opražia na panvici na masti, až kým nezískajú zlatohnedú farbu. Toto sýte občerstvenie sa zvyčajne konzumuje ako hlavný chod sprevádzaný rôznymi mliečnymi výrobkami (kyslé mlieko, kefír) alebo ako príloha, ktorá sa typicky podáva k mäsovým pokrmom. Celý recept na kuracie soté v zemiakovej placke nájdete TU.

Kuracie soté v zemiakovej placke
Foto: Gurman

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ