Blanšírovanie: Pomôže vám, ak sa snažíte zhodiť kilogramy

Snažíte sa schudnúť? Zelenina je skvelým pomocníkom. Čo však v prípade, že nemáte radi surovú zeleninu a na tej dusenej vám prekáža konzistencia či strata živín? Kulinársky trik, ktorý hľadáte, sa nazýva blanšírovanie. Blanšírovaná zelenina si uchová žiarivé farby, chrumkavú textúru a všetky živiny a je ideálnou prílohou k ľahším jedlám, ktoré vám pomôžu odľahčiť jedálniček či zhodiť zdravým spôsobom pár kilogramov.

Čo je blanšírovanie a ako ho použiť pri príprave receptov?

Blanšírovanie je technika varenia, pri ktorej sa jedlo (zelenina, ale napríklad aj orechy) na krátku dobu ponorí do vriacej vody, po tejto úprave nasleduje studený kúpeľ, aby sa proces varu okamžite zastavil. Táto metóda varenia je nielen efektívna, ale aj zásadná pre zachovanie podstatných živín v zelenine.

Ktoré druhy zeleniny môžete blanšírovať?

Blanšírovať môžete v podstate všetky druhy zeleniny, ktoré nepotrebujú pre finálnu konzumáciu úplné uvarenie. Zemiaky môžete blanšírovať napríklad pred prípravou hranoliek, získate tak delikátny výsledok. V prípade, že sa snažíte pár kilogramov zhodiť, ideálne je pripraviť si ako prílohu k mäsu napríklad blanšírovanú brokolicu, huby, mladú špargľu, mrkvu, karfiol alebo zelené fazuľky. Zelenina si pri tejto úprave uchová žiarivé farby, chrumkavú textúru a všetky potrebné živiny.

Prečítajte si tiež: Domáce nátierky z tofu: Po falošnej „škvarkovej“ sa na stole zapráši

blanšírovanie
Foto: Pixabay

Ako blanšírovať zeleninu?

Postup:

1. Priveďte k varu veľký hrniec s osolenou vodou.

2. Pripravte si vedľa drezu misku s ľadovou vodou, môžete do nej pridať aj kocky ľadu.

3. Ponorte zeleninu, ktorú sa chstáte blanšírovať do horúcej vody. Asi 45 sekúnd blanšírujte tenkú a malú zeleninu (zelené fazuľky, hrášok, huby a pod.) a približne 2 minúty blanšírujte väčšiu zeleninu (mrkva, karfiol alebo brokolica).

3. Po uplynutí času blanšírovania zeleninu sceďte. Preložte ju do misky s ľadovou vodou a nechajte ju tu úplne „šokom“ schladiť.

4. Znovu zeleninu sceďte, jemne osušte na papierovej alebo čistej kuchynskej utierke a môžete podávať.

Mohlo by vás zaujímať: Recept na hovädzí steak s chimichurri a šalátom

blanšírovanie
Foto: Pixabay

S čím servírovať blanšírovanú zeleninu?

Blanšírovanú zeleninu môžete podávať s rôznymi druhmi mäsa, vďaka čomu získate ideálny nízkosacharidový obed či večeru. Takto pripravená zelenina spestrí aj vaše šaláty, či už ide o tie z čerstvých šalátových listov alebo teplé šaláty s pridaním pohánky či quinoy.

Mohlo by vás zaujímať: Recepty pre deti: 5 jedál, do ktorých ukryjete aj množstvo zeleniny

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ