Rýchla BAKLAVA: Recept, po ktorom sa budete oblizovať

Baklava je lahodný grécky dezert zložený z vrstiev krehkého cesta, medu a orechov, ktorý je veľmi ľahký na prípravu. Pripravte si rýchly baklava recept, po ktorom sa určite budete oblizovať vy aj vaši hostia.

Možno by ste to nepovedali, no grécku baklavu si môžete pripraviť v pohodlí vašej vlastnej kuchyne – v skutočnosti to vôbec nie je také ťažké! Tento recept na baklavu je vhodný aj pre začiatočníkov v pečení a potešia sa mu ako vaši hostia, tak aj rodina.

Čo je baklava a odkiaľ pochádza?

Baklava je tradičné sladké pečivo známe svojou cukrovou, bohatou chuťou a krehkou štruktúrou. Skladá sa z filo cesta (druh tenkého lístkového cesta), orechov, korenín a cukrového sirupu. Odkiaľ tento dezert pochádza? Hoci je dnes baklava často spájaná s Gréckom, jej presný pôvod je nejasný.

Potravinoví historici si myslia, že moderná baklava mohla byť vynájdená v Turecku počas Osmanskej ríše a neskôr sa dostala do Grécka. Avšak technika vrstvenia nekysnutého cesta s orechmi a medom sa dá vystopovať až do 8. storočia pred naším letopočtom počas obdobia Asýrskej ríše.

baklava recept
Foto: Pixabay

Ingrediencie na baklava recept

Na prípravu najlepšej baklavy budete potrebovať:

Filo cesto: Môžete si pripraviť vlastné alebo kúpiť mrazené filo cesto v obchode. Na prípravu baklavy vám však poslúži aj klasické lístkové cesto, akurát nejde o autentickú ingredienciu.

Orechy: Tradične sa používajú do receptu na baklavu nasekané vlašské orechy, pistácie alebo zmes oboch. Môžete však použiť aj mandle alebo pekanové orechy.

Maslo: Maslo nielen pridáva bohatosť a chuť baklave, ale taktiež udržiava cesto vláčne a mäkké.

Škorica: Škorica zodpovedá za charakteristickú teplú a mierne pikantnú chuť baklavy. Tušili ste, že škorica sa dá používať aj v slaných receptoch? Prečítajte si tipy od skúsených kuchárov.

Cukrový sirup: Vyrobený z vody, cukru, vanilkového extraktu a medu – sa naleje na upečené vrstvy baklavy, čo zjednocuje chute tohto lahodného dezertu.

baklava recept
Foto: Pexels

Ako pripraviť baklavu?

Baklava sa skladá približne z ôsmych vrstiev filo cesta a orechovej plnky, pričom každú vrstva sa bohato potiera maslom. Plátky lístkového/filo cesta položte na hlbší plech, pričom medzi každú vrstvu cesta uložte vrstvu podrvených orechov so škoricou a na tie naneste roztopené maslo, aby ste vytvorili pevný základ pre tento sladučký dezert. Každú vrstvu prekryte dvomi plátmi filo cesta alebo jedným plátom lístkového cesta.

Ešte neupečenú baklavu nakrájajte na diamantové alebo štvorcové tvary. Nezabudnite rezať až na dno formy. Pečte, kým baklava nezíska zlatohnedú farbu a chrumkavý povrch. Bude to trvať približne 50 minút pri 180 stupňoch.

Zatiaľ nechajte vodu a cukor variť (pomer 1:1), kým sa cukor nerozpustí. Pridajte vanilku a med. Vyberte baklavu z rúry a ihneď na ňu nalejte tento sirup. Pred podávaním nechajte baklavu dobre vychladnúť.

baklava recept
Foto: Pixabay

Máte chuť na sladký slovenský recept? Pripravte si slivkové gule zo zemiakového cesta.

Keď sa všetky tieto kroky spoja, výsledkom je dokonalá grécka baklava, ktorá vás poteší svojou bohatou chuťou a dokonalou textúrou. Nie je to len dezert, ale pravý kulinársky zážitok. Objavte viac gréckych receptov.

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ