Špekáčiky na pive či cibuľke, ale aj v guláši: Tu sú TOP recepty

Špekáčiky, špekačky či špekáčky. Pokiaľ v rôznych kútoch Slovenska sa ich názov mierne líši, každý pozná ich chuť a vôňu, keď sú čerstvo opečené na lesnom ohníku. Špekáčiky, ale využijete aj keď počasie práve opekačke nepraje. Aj doma si ich môžete pripraviť na rôzne chutné spôsoby. Poďme sa spoločne pozrieť na tie najlepšie recepty, ktoré si z nich môžete uvariť pod šírym nebom alebo v kuchyni. Špekáčiky na pive či vo falošnom guláši, stačí si len vybrať, v akej podobe vás príjemne zasýtia.

Špekáčiky sú nielen obľúbenými pochúťkami na grilovanie, opekanie alebo pečenie, ale aj symbolom spoločných rodinných stretnutí a teplých letných večerov. Ich vôňa a chuť často sprevádzajú spoločné udalosti s priateľmi či oslavy. Ak hľadáte výborné recepty na špekáčiky, ste na správnom mieste. Stačí si len vybrať, na aký spôsob si ich pripravíte a my rozhodne odporúčame vyskúšať všetky.

Gurman TIP: Pri výbere špekáčikov nejde len o to, kúpiť prvý balík, na ktorý narazíte. Existuje niekoľko faktorov, ktoré určujú kvalitu a chuť špekáčikov a tie by ste mali pri nákupe zohľadniť.

špekáčiky na pive
Foto: Pixabay

Chutné špekáčiky by mali obsahovať najmä dobré suroviny. Zamerajte sa na výrobcov, ktorí používajú čerstvé mäso a kvalitné koreniny bez umelých prísad, „É-čok“ a konzervantov. Súčasné trendy prinášajú rôzne príchute a varianty špekáčikov. Od klasických klobások, až po pikantné varianty, s bylinkami alebo syrom, výber záleží na vašich chutiach. Najlepšie však urobíte, ak odsledujete percento mäsa (najviac čistej svalovej bielkoviny), ktoré by malo ideálne tvoriť vysoký pomer v ingredienciách. Pevnosť špekáčikov vám taktiež napovie o ich kvalite.

Špekáčiky na pive, cibuľke, ale aj s lečom či v guláši: Ktorý recept si pripravíte vy?

Tradičné opekané špekáčiky

Špekáčik najprv ľubovoľne narežte, no dbajte na to, aby vám následne dobre držal na palici či ražni na opekanie, a teda aby vám nespadol do ohňa. Pri opekaní by sa špekáčik mal najprv dobre prehriať na slabom ohni alebo v pahrebe, pokiaľ sa dobre „nespotí“. Potom si ho môžete pripiecť na silnejšom ohni alebo v pahrebe do chrumkava. Výpek je ideálne obtrieť o čerstvý chlebík.

Mohlo by vás zaujímať: 4 TOP marinády na mäso: S týmito zahviezdite na grilovačke

špekáčiky recepty
Foto: Gurman

Špekáčiky na pive či cibuľke

Tento klasický recept je skvelý pre večerné oslavy alebo grilovanie v záhrade. Stačí opekať špekáčiky na panvici či v alumíniovej tácke s cibuľkou a podliať ich pivom, ideálne tým čiernym. Do omáčky môžete pridať aj lyžicu paradajkového pyré, soľ a korenie. Povarte, kým sa pivo nezredukuje a nezhustne na sladkastú omáčku a cibuľa nezmäkne. Podávajte s chlebom a horčicou.

Špekáčikový guláš

Ak chcete experimentovať s tradičnými receptami, nahraďte mäso v klasickom guláši špekáčikmi. Jednoducho nakrájajte špekáčiky na plátky a pridajte ich k dusenému zeleninovému základu s paprikou, paradajkou, cibuľou a gulášovými koreninami. Povarte, kým sa všetky chute dobre nespoja a podávajte s pečivom. Fotorecept na guláš na čiernom pive, do ktorého môžete namiesto mäsa pridať špekáčiky, nájdete TU.

špekáčiky recepty
Foto: Pixabay

Lečo s ​​špekáčikmi

Lečo s ​​špekáčikmi je jedným z tých jedál, ktoré vás pohladí a rozvonia celú kuchyňu. Táto tradičná stredoeurópska pochúťka kombinuje bohatú chuť papriky, paradajok a cibule so šťavnatými mäsitými kúskami opečených špekáčikov. Príprava leča so špekáčikmi je pomerne jednoduchá. Stačí nakrájať cibuľu a papriku a orestovať ich na panvici spolu kúskami špekáčikov, kým sa neopečú do zlatista. Potom pridajte na kocky nakrájané paradajky, dochuťte soľou a korením a nechajte všetko podusiť sa, kým sa chute dobre nespoja a zelenina úplne nezmäkne. Do leča so špekáčikmi môžete kľudne pridať aj jedno vajce.

Mohlo by vás zaujímať: Skvelý recept na lečo: Vyskúšajte pridať aj tieto prísady

Omeleta či praženica so špekáčikmi

Omeleta alebo praženica či volské oká so špekáčikmi sú rýchlym a lahodným spôsob, ako si dopriať výživné raňajky alebo ľahký obed plný chuti. Na prípravu omelety alebo praženice so špekáčikmi stačí rozmiešať vajíčka s trochou mlieka a korením podľa vašej chuti. Potom sa na rozpálenej panvici opečú nakrájané špekáčiky, kým nezískajú zlatisto hnedú farbu. Následne ich zalejete vaječnou zmesou a necháte vajíčka zľahka sa zatiahnuť. Omeletu alebo praženicu môžete podávať s čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou, ale aj ajvarom a krajcami čerstvého chleba.

Gurman TIP: Tušili ste, že môžete pripraviť aj vegetariánsku verziu tohto jedla? Stačí v obchode siahnuť po vegetariánskych alebo vegánskych „špekáčikoch“.

Prečítajte si tiež: Ako pripraviť omeletu? Takto vám zachutí aj na obed či večeru

špekáčiky recepty
Foto: Gurman

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ