Najlepší zemiakový šalát. Výber rôznych druhov + TIPY

Kapustnica či šošovicová polievka, kapor alebo iná ryba a zemiakový šalát. Štedrovečerné menu sa región od regiónu trochu líši nevynechajúc zemiakový šalát. Sú známe rôzne varianty tohto pokrmu, tak sme pre vás spísali trojicu druhov so šikovnými tipmi na chuťové obohatenie.

Overená klasika vsadená na kvalitu

Prvý druh zemiakového šalátu je rozhodne všetkým známy, skladá sa zo zemiakov, mrkvy, hrášku, kyslej uhorky a všetky suroviny spája lahodná majonéza. Ak ste doteraz ešte nepripravovali na Vianoce šalát a bude to vaše „po prvé“, rozhodne neexperimentujte s inými chuťami. Mohlo by to vašu rodinu nemilo prekvapiť. Preto radšej stavte na overenú klasiku a skôr sa zamerajte na výber kvalitných surovín. V obchode siahnite po čerstvej neobitej zelenine, hrášok použite radšej mrazený než konzervovaný. Podrobnejší postup nájdete v tomto recepte na zemiakový šalát.

Tip 1: Domáca majonéza. Aby ste kvalitu šalátu podčiarkli, vyrobte si domácu majonézu. Základný recept na ňu, nájdete v postupe prípravy tatárskej omáčky. Výslednú majonézu dochutíte už len soľou, korením, prípadne ešte horčicou a nálevom z kyslých uhoriek.

zemiakový šalát
Foto: Gurman

Zemiakový šalát s jablkami

Tento šalát je už takým malým experimentom, avšak teší sa veľkej popularite na našom území. Pomerne mnoho domácností pridáva do šalátu čerstvé jablko. Ak ste si istý, že vaša rodina ocení túto sladkú surovinu, pripravte si šalát podľa receptu vyššie s tým, že do uvedeného množstva nakrájate na drobné kocky (alebo nastrúhate na hrubo) 1 menšie ošúpané jablko. Dodá šalátu sladkosť a šťavnatosť.

Tip 2: Kúpte zemiaky varný typ A. Tento tip je univerzálny pri príprave akéhokoľvek zemiakového šalátu. Rozhodne vždy kupujte na šalát zemiaky varného typu A. Po uvarení v šupke ostane zemiak stále pevný, aj keď to s dobou varenia mierne prepísknete. Viac o varných typoch zemiakov sa dočítate v našom článku.

Slovenský zemiakový šalát bez majonézy

Niekto to rád odľahčené, a počas sviatkov to môže platiť dvojnásobne. V mnohých rodinách nedajú dopustiť na takzvaný slovenský zemiakový šalát tvorený výlučne zemiakmi a cibuľkou s kyslou zálievkou. Na túto verziu potrebujete:

  • 1 kg zemiaky typu A,
  • 2 ks červená cibuľa (alebo šalotka)
  • 300 ml voda vlažná
  • 2 PL ocot
  • 1 PL olej rastlinný
  • 2 PL cukor
  • 2 PL plnotučná horčica
  • Bobkový list a 2 guličky nového korenia
  • Soľ a mleté korenie
zemiakový šalát
Foto: Pixabay

Z posledných 7 surovín pripravíte zálievku – všetko dobre zmiešate a dáte na sporák variť na 10 minút na mierny oheň. Potom studenou zálievkou zalejete šalát, necháte odležať a máte hotovo.

Tip 3: Sparenie cibule. Treba dať pozor na to, že cibuľa má intenzívnu chuť a vôňu, čo úplne každý v šaláte neocení. Navyše ak šalát skladujete a nespotrebujete ho hneď, tak cibuľa v ňom začne kvasiť a to nechcete. Preto ju treba spariť. Urobte to tak, že minútu predtým ako dovaríte zálievku do nej vložte najemno nakrájanú cibuľu, stiahnite z ohňa a nechajte spolu vychladnúť. Sparená cibuľa dostane jemnejšiu chuť.

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ