Dokonalý maslový krém: Osvedčené finty, aby bol krásne biely

Maslový krém v ostatnej dobe vzrástol na popularite pre jeho bohatú chuť a všestrannosť pri zdobení sladkých pochúťok. Tento chutný krém sa dá dokonca prírodne zafarbiť a môžete tak z neho vytvoriť jednoduché aj zložitejšie dekorácie na muffiny či dizajnové torty. Existuje však jedna farba maslového krému, ktorú všetci cukrári túžia získať, no málokedy to podarí. Touto farbou je snehovo biela. Prečo maslový krém skoro nikdy nemá jasnú bielu farbu a ako ju docieliť? Pozrime sa spolu na osvedčené finty, ktoré potešia všetkých vášnivých cukrárov.

Prečo maslový krém nikdy nie je úplne biely?

Skúšali ste už niekedy pripraviť jasný biely maslový krém? Potom zaiste viete, že táto farba sa pri maslovom kréme dosahuje nesmierne obtiažne. Maslový krém má vždy tendenciu byť žltkastý, a to logicky kvôli hlavnej ingrediencii, ktorá je v ňom použitá a tou je – maslo. Maslo sa v tejto výbornej poleve či plnke používa vo veľkej miere, a preto tu jeho prirodzený žltkastý odtieň vždy vynikne.

maslový krém
Foto: Pexels

Dá sa vôbec dosiahnuť jasno biela farba pri príprave maslového krému?

Pre väčšinu cukrárov je žltkastý maslový krém v poriadku aj keď ozdobujú torty, ktoré majú byť biele. Ak však naozaj chcete dosiahnuť jasnú bielu farbu pre dekoráciu torty (najčastejšie tej svadobnej), existujú finty, ktoré môžete použiť, aby ste získali čistý žiarivý biely odtieň krému.

Použite čo najsvetlejšie maslo

Prvá vec, ktorú môžete urobiť, aby ste zaručili, že váš maslový krém bude naozaj čisto biely je múdro si vybrať maslo. To by malo byť čo najbelšej farby a ako sme už spomenuli v tomto článku, farba masla sa líši v závislosti od rôznych faktorov. Keďže je málo pravdepodobné, že budete maslo odbaľovať priamo v obchode a pozerať sa akú má farbu, budete bohužiaľ nútení zakúpiť si viac druhov masla. Pre prípravu bieleho maslového krému vám najlepšie poslúži to, ktoré bude najsvetlejšie, a teda bez náznakov žltých odtieňov. Farba masla sa však môže meniť aj v priebehu ročných období, a preto vám nemusí pri každom pokuse dosiahnuť krém snehovej farby vyhovovať to isté maslo.

Mohlo by vás zaujímať: Maslo a margarín: Môžete ich pri pečení zameniť?

maslový krém
Foto: Pixabay

Pozor na vanikový extrakt

Vanilkový extrakt taktiež môže dodať vášmu maslovému krému matnú žltkastú farbu. Jednoduchým riešením, ako udržať krém čo najsvetlejší, je vynechať bežný tmavší vanilkový extrakt. Vyskúšajte namiesto toho ten úplne číry, ktorý sa vám podarí zakúpiť v špecializovaných predajniach, najčastejšie na internete. Použite ho v rovnakej proporčnej miere ako tradičný extrakt.

Mohlo by vás zaujímať: Vanilka, vanilkový cukor a extrakt. Poznáte rozdiel?

Pomôže vám aj potravinárske farbivo

Tajomstvo krásne bieleho maslového krému môžete odhaliť aj vďaka finte, ktorá tkvie v pridaní potravinárskeho farbiva. Možno vás to zaskočí, no skvelo vám poslúži to fialové. Fialová zneutralizuje žltý odtieň a vytvorí maslový krém, ktorý je naozaj snehovo biely. Dávajte si však pozor, aby vám pri dávkovaní farbiva neušla ruka, budete ho potrebovať ozaj len malú štipku.

Prečítajte si tiež: Jednoduché domáce lístkové cesto: Tipy, ako sa s ním nenarobiť

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ