Rýchle jablkové lievance: Voňajú ako babičkina kuchyňa

Nie je nič lepšie, ako začať deň voňavou a sladkou pochúťkou, ktorá pripomenie chuť detstva. Jablkové lievance sú presne tým receptom, ktorý si obľúbite nielen pre ich jednoduchosť, ale aj pre ich dokonalú harmóniu chutí. Šťavnaté jablká v spojení s jemným cestom vytvárajú dobrotu, ktorú si môžete vychutnať na raňajky, desiatu alebo ako sladkú bodku po obede.

Rýchle jablkové lievance

Čo budete potrebovať?

Na prípravu jablkových lievancov si pripravte nasledujúce suroviny:

  • 300 ml mlieka (ideálne plnotučného)
  • 250 g hladkej múky (pre zdravšiu verziu siahnite po špaldovej či celozrnnej)
  • 3 ks jabĺk (šťavnaté a sladké druhy sa hodia najlepšie)
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • Štipka soli
  • 1 vajce
  • Olej

Postup

  1. V mise zmiešajte múku, prášok do pečiva a štipku soli. V ďalšej nádobe si vyšľahajte vajce s mliekom, ktoré postupne prilievajte k suchým ingredienciám. Dôkladne miešajte, aby vzniklo hladké a husté cesto bez hrudiek.
  2. Očistite jablká, odstráňte jadrovník a nastrúhajte ich na jemno. Nastrúhané jablká opatrne vmiešajte do cesta – práve ony dodajú lievancom tú správnu šťavnatosť. Ak máte radi intenzívnejšiu chuť, pridajte do cesta trochu škorice alebo vanilky.
  3. Na panvici rozohrejte malé množstvo oleja. Lyžicou naberajte cesto a vytvárajte menšie lievance. Smažte ich na strednom ohni, z oboch strán, až kým nebudú zlatisté a nadýchané.

jablkové lievance
Foto: Pixabay

Gurman TIP: Jablkové lievance chutia skvelo samotné, ale môžete ich ozdobiť podľa chuti. Skúste ich poliať medom, posypať práškovým cukrom alebo pridať kopček kyslej smotany. Pre extra šťavnatosť pridajte čerstvé ovocie alebo domáci džem.

Mohlo by vás zaujímať: Recept na syrníky: Najchutnejší spôsob, ako začať ráno

Jablkové lievance sú rýchle na prípravu, voňajú ako babičkina kuchyňa a každé sústo prináša príjemný pocit domova. Sú skvelou alternatívou ku klasickým palacinkám a vďaka jabĺčkam si ich zamilujú aj deti, ktoré zvyčajne pri ovocí váhajú. Navyše, ak použijete celozrnnú múku a menej cukru, premeníte tento recept na zdravšiu verziu, ktorú si môžete dopriať bez výčitiek.

Ak ste pripravili viac cesta ako potrebujete, nebojte sa ho odložiť – v uzavretej nádobe vydrží do ďalšieho dňa. Pred smažením ho len znova premiešajte. Čo poviete, vyskúšate tento skvelý recept už dnes?

Prečítajte si tiež: Pripravte si domáce zemiakové šúľance s opraženou strúhankou a slivkovým džemom

jablkové lievance
Foto: Pixabay
Viac o téme: ,

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ